Úroda by mohla být nadprůměrná, míní Výborný. Část se vyveze do zahraničí

Zlatavá pole plná obilí a zemědělci, kteří nastartovali své stroje. Tak to aktuálně vypadá na českých polích. "Máme první srovnání. Pokud jde o ječmen, tak máme sklizenou necelou čtvrtinu osetých ploch v České republice, ta čísla zatím vycházejí lehce nad loňským průměrem," sdělil Výborný.

Jenže to vypadá, že takové štěstí některé evropské státy nebudou mít. Čeští zemědělci tak část vyvezou do zahraničí. "Do ceny se jednoznačně promítnou i velmi nepříznivé klimatické podmínky v západní Evropě, od Španělska přes celou západní Evropu – celý ten prstenec až do Skandinávie zasáhlo strašné sucho a ta sklizeň tam bude podprůměrná. Podle dat, která máme k dispozici, i to může nahrávat českým zemědělcům," myslí si ministr zemědělství.

[chooze:article;value:511763]

"Dostatek bude a samozřejmě budeme doufat, že i ty nějaké nadprůměrné výnosy by mohly být, protože vůči té ceně komodit, co je dnes na trhu, by bylo dobré, kdyby se to dalo kompenzovat tím množstvím," řekl předseda představenstva zemědělského obchodního družstva "Bratranců Veverkových" Vít Hejna.

Ministr zemědělství chce ještě s evropskými protějšky projednat i dohodu ohledně ukrajinských obilovin. Část z nich by měla být opět vyvezena do třetích zemí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.