Novinka v českém právu: Lidé s dětmi do 9 let budou moci žádat o práci z domova

Pokud se staráte o malé dítě, budete nově moct požádat o práci z domova. Počítá s tím novela zákoníku práce, která nyní míří do Senátu. Změna by platila i pro těhotné ženy či lidi, kteří se převážně sami starají o jinou osobu.

"Platí to pro všechny zaměstnance. Tam, kde to nelze, musí být písemné odůvodnění důvodné, protože u některých profesí logicky není možná práce z domova," vysvětlila pro TN.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. Například prodavači v obchodech či dělníci na stavbě se tedy na home office přesunout pochopitelně nemohou.

"V transpoziční novele je to koncipováno tak, že mají právo požádat. Pokud jim nebude vyhověno, musí to být písemně zdůvodněno," upozornila Davidová.

[chooze:article;value:511177]

V novele nejsou zmíněné přesné důvody pro eventuální zamítnutí práce na dálku. "Tento mechanismus byl vložený po dohodě se zaměstnavateli, kteří řekli, že existují profese, kde to nejde. Nerada bych, aby si lidé mysleli, že na to mají nárok, a mají se proto soudit," sdělila mluvčí. "Musí být ale z písemné odpovědi jasné, z jakého důvodu to nejde. Zaměstnavatelé vědí, jak to bude fungovat, a jsou na to připravení. Nejsou tam vyjmenované profese či přesné důvody. Platí to tam, kde to je možné a nelimituje to udržitelnost provozu," doplnila.

"Vymyslet provozní důvody, které by bránily práci z domova, není zas tak složité, například z hlediska GDPR může být problematické, aby zaměstnanec měl tak dobré zabezpečení svého IT a tak dále," řekl TN.cz advokát Pavel Kolesár. Zaměstnavatel si tak důvody pro zamítnutí žádosti o práci z domova může určit dle vlastního zvážení.

[chooze:article;value:506874]

"Celkově je to sice pěkný počin, ale primárně to vždy bude o tom, že zaměstnavatel se zaměstnancem musí najít shodu," uvedl advokát. "Je to věc, která se těžko ze zákona nařizuje," dodal.

Zaměstnanec si ale může home office rovnou sjednat v pracovní smlouvě. "Pokud se na tom dohodnou, tak to platí," poznamenal Kolesár.

Právě tato smlouva, kterou obě strany uzavřely, má přednost. Pokud tedy například někdo v pracovní smlouvě bude mít, že pracuje z domova, mělo by to platit i bez žádosti. "Až soudní praxe ukáže, nakolik se toto ujednání bude týkat pracovních smluv uzavřených před účinností této novely. U těch, co budou uzavřeny po začátku platnosti, by pracovní smlouva měla mít přednost," doplnil Kolesár.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.