Jako by se nic nestalo. Po útoku žraloka se v Egyptě bez obav koupou i Češi

Před dvěma týdny byly pláže v oblasti egyptské Hurghady uzavřené. Tři dny se lidé nesměli kvůli smrtícímu útoku predátora v Rudém moři koupat, šnorchlovat ani provozovat vodní sporty.

Dnes již turistické středisko podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Anety Kovářové opět funguje ve svém standardním provozu. Po útoku žraloka není ani stopy.

"Atmosféra super, bez obav. Nic to tu neovlivnilo, dá se říct," popsala pro TN.cz aktuální situaci na místě Barbara.

[chooze:article;value:509388]

​Češka do egyptské Hurghady dorazila ve čtvrtek. Speciálních bezpečnostních opatření na plážích si nevšimla. Nezpozorovala ani žádné výstražné cedule. "Varování tu nejsou, všichni si v moři užívají a plavou, jak kdyby se nic nestalo," dodala.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je logické, že lidé strach z dalších útoků predátora příliš nemají. "Tuto situaci už zažili a už si dovedou představit, co bude dál. Jak moc je velké nebezpečí, že se bude celá věc opakovat. Už v minulosti zažili nejen reakci hotelů a vládních orgánů, ale reakci ostatních turistů. To je ubezpečuje v tom, že stráví dovolenou bez problémů," vysvětloval TN.cz před několika dny.

I podle dalších odborníků je nepravděpodobné, že by predátor v Hurghadě v blízké době zabíjel znovu. Podobné incidenty jsou velmi vzácné. Podle statistik portálu Shark Attack Data napadl žralok člověka za posledních dvacet let v Egyptě u pobřežních letovisek 23krát. Většina těchto incidentů přitom nebyla smrtelná.

Navzdory nízké hrozbě se však egyptské úřady po smrti 23letého ruského turisty rozhodly pro instalaci monitorovacích zařízení, která mají sledovat pohyb žraloků ve vodě. O novince informovala agentura Anadolu. S nápadem přišlo ministerstvo životního prostředí, s realizací má pomoci blíže nespecifikovaný zahraniční specialista.

Žralok tygří zaútočil na ruského turistu 8. června jen několik metrů od hotelové pláže. Místní rybáři okamžitě zorganizovali hon na predátora a po několika hodinách ho i dopadli. Záběry ze smrti paryby pak umístili na internet. Tento krok odsoudila řada aktivistů.

Podívejte se na reportáž ze dne neštěstí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.