Poslanci se znovu mimořádně sejdou. Řešit mají reformu migračních pravidel

Sněmovna má tento týden opět napilno. Kromě řádné schůze čekají poslance ještě tři mimořádné. Ta první už ve středu ohledně reformy migračních pravidel Evropské unie. "My s ním absolutně nesouhlasíme. Pan ministr sice tvrdí, že tam jel s mandátem vlády, tak my bychom také rádi viděli nějaký písemný souhlas nebo usnesení vlády, které bylo k tomuto kroku přijato," sdělila poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

"Povinné relokační kvóty nejsou a Česká republika v době zasažení ukrajinskou migrační krizí nebude platit ani solidární příspěvek," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:508253]

Bod týkající se migrační reformy, která počítá s povinnou solidaritou se zeměmi přetíženými žadateli o azyl, se ale snažili protlačit do programu už v úterý poslanci hnutí SPD. "Fialova vláda nám to samozřejmě neschválí. Oni nebudou chtít tu debatu vést, budou hrát mrtvého brouka, ale právě proto jsme to už v úterý navrhli jako mimořádný bod, aby se o tom mluvilo," vysvětlil šéf SPD Tomio Okamura.

"Ten častý spor není mezi koalicí a opozicí, ale mezi dvěma opozičními hnutími, protože jim jde o stejného voliče. Je to o porovnávání v lovu na voliče, který slyší na nenávist a strach," myslí si předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Dlouhé schvalování programu a další obstrukce ale nejsou v současné Poslanecké sněmovně nic nového. Boj mezi koalicí a opozicí ve svém projevu zmiňoval i prezident Petr Pavel, který ve Sněmovně vystoupil na úvod úterního jednání.

"Jakkoliv tyto boje chápu, občas mě stejně jako řadu vnímavých voličů překvapuje jejich urputnost a někdy bohužel i paralýza celé Sněmovny, ke které vedou," řekl Pavel.

[chooze:article;value:507248]

Na dalších mimořádných schůzích se mají tento týden poslanci zabývat zpřísněním ustanovení zákona o střetu zájmů a mimořádně mají jednat také třeba o zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň už od léta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.