Nerudová: Vláda dělá chybu. Kvůli nízkým platům stát přijde o zaměstnance

Velký květnový deficit je podle Nerudové problém. "Výsledky jsou naprosto děsivé a vyžadují, aby ministr financí (Zbyněk Stanjura, ODS, pozn. red.) okamžitě začal jednat," prohlásila v páteční Snídani. 

Stanjura už avizoval, že další úspory přinese příští týden na vládu. Na veřejnost totiž unikla první pracovní verze, podle které se mají například snížit platové tarify o pět procent.

"Děsí mě, že opět škrtáme, jak jsem si přečetla v návrhu, plošně čtyři až pět procent z mezd všech státních zaměstnanců," sdělila Nerudová. "Velmi bych si přála, abychom žili ve fungujícím státu. Když se podíváte na tabulkové mzdy státních zaměstnanců nebo pracovníků ve veřejné správě, tak já se velmi obávám, že pokud jim někdo sníží tarify o čtyři nebo pět procent, tak ve státní správě už nebude chtít pracovat vůbec nikdo nebo tam bude pracovat někdo, kdo nemá," dodala.

[chooze:article;value:507286]

Potřeba je podle ní jiný radikální krok. "Abychom zdanili to, co dlouho ODS ideologicky odmítá, a bavili se o tom, že máme málo zdaněný kapitál a velké společnosti, místo toho to hledáme u lidí a já si nemyslím, že je to v této chvíli dobře," uvedla.

Ve Snídani promluvila také o chystané důchodové reformě. "Jsem ráda, že po 30 letech má někdo odvahu předložit vládní návrh úpravy důchodového systému tak, aby moje generace, když půjde v tom roce 2050 do důchodu, nějaký důchod měla," řekla Nerudová v páteční Snídani. "Samozřejmě, že prostor pro zlepšení je vždy," poznamenala však.

"Kdyby systém zůstal tak, jak byl, tak v roce 2050 by chybělo zhruba 350 miliard v dnešních cenách," upozornila ekonomka. "Byla jsem překvapená, že největší odpor a nepochopení se rekrutuje od generace starší, které se to netýká, protože se opatření týkají lidí narozených po roce 1965," dodala. Může za to podle ní nešťastná komunikace vlády.

Mladí lidé naopak nevěří, že důchod vůbec budou mít. Vláda podle Nerudové dala jasný signál, že je penze čeká. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.