Některá úsporná opatření jsou úlet. Balíček je ale nutný, říká Dlouhý

Ke konci května po devíti letech působení končí Vladimír Dlouhý v pozici prezidenta Hospodářské komory. "Doufám, že můj nástupce bude pokračovat v některých agendách. Například zaměstnávání cizinců, podpoře oblasti zbrojního průmyslu a takových projektů je celá řada," nastínil.

"Končím za pár dní a nemusím být už tak korektní. Před covidem jsme byli evropští premianti, co se týče zadluženosti státu, ale ta prudce vzrostla a tento trend je potřeba zastavit. Takže z tohoto hlediska konsolidační balíček vítám, i když k němu mám tisíce výhrad," řekl Dlouhý k balíčku úsporných opatření, který představila vláda.

[chooze:article;value:506114]

​"Zvýšit o dvě procenta daň z příjmu právnických osob prezident Hospodářské komory nemůže vítat, ale přece jen ta dvě procenta podnikatelé utáhnou. Pak jsou tam ale věci, které byly zbytečnými omyly. Věřím, že v Parlamentu se některé z úletů napraví," doufá.

Jako jeden z nich vnímá například zrušení státní podpory zaměstnaneckých benefitů. "Ten balíček má efekt asi 95 miliard a ten se nesníží příliš tímto opatřením. Benefity se týkají zhruba tří milionů lidí a ušetří se na tom pouze 1,4 miliardy," doplnil šéf Hospodářské komory.

[chooze:article;value:505987]

​"Také nevím, jestli ty různé sazby pro časopisy a noviny, jestli tam není příliš prostor pro nějaké arbitrární hrátky. To je něco, co by se mělo napravit a sjednotit. Uvidíme," dodal.

Podle něj je tak ve vládním úsporném balíčku prostor pro nápravu, ale jeho konsolidační směr vláda musí zachovat. "To si musí uvědomit všichni občané v naší zemi. Ale celkově se zdá, že ten balíček rozumí tomu, že sociálně slabším skupinám musí spíše pomoci," uzavřel Dlouhý.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.