Svět se obává další finanční krize. Spojené státy jsou na pokraji bankrotu

Spojené státy se potácí na hraně finanční krize. Stát totiž vyčerpal finanční rezervy, a Kongres proto musí schválit zvýšení dluhového stropu. Čas má na to přitom asi jen do začátku června. Pokud se dluhový strop nezvedne, Spojené státy nebudou schopny zaplatit svým dlužníkům a de facto zbankrotují, vysvětluje americká CNN.

Posunutí dluhového stropu ale zatím brání opoziční republikáni, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů, a schválení změn podmiňují úspornými škrty. To ale vládní demokraté odmítají a argumentují, že pokud se dluhový strop nezvedne, přijde finanční katastrofa, která ublíží všem.

Posun nepřineslo ani pondělní jednání mezi předsedou Sněmovny Kevinem McCarthym a prezidentem Joem Bidenem. McCarthy však zdůraznil, že obě strany chtějí v brzké době dosáhnout dohody.

[chooze:article;value:506063]

I o tom, do kdy přesně musí být dohoda schválená a nový zákon přijatý, se stále vedou debaty. Podle ministryně financí Janet Yellenové dojdou vládě peníze už 1. června. Opozice ale namítá, že to může být i později. Pokud se však republikánům a demokratům podaří ještě před koncem května dohodnout, neznamená to, že mají vyhráno. Zákon musí projít ještě Senátem, kde mají demokraté jen těsnou většinu, a včas ho musí podepsat také prezident.

Podle ekonoma Štěpána Křečka ale není situace tak horká. "Lze očekávat, že se spíše dohodnou. Ostatně podobná situace se neodehrává poprvé a vždycky republikáni a demokraté našli společnou řeč. Jsou si vědomi té zodpovědnosti, kterou mají," tvrdí.

"Pokud by ale k dohodě nedošlo, poškodilo by to Spojené státy jako největší ekonomiku světa a jednoho z největších věřitelů. To by následně přineslo i silné otřesy na burze, které by se přenesly i na další trhy," popsal ekonom krizový scénář. Zdůraznil však, že je nepravděpodobný. "I kdyby se na všem dohodnout nestihli, pravděpodobně by vznikla krátkodobá překlenovací dohoda, která by umožnila další jednání," vysvětlil.

[chooze:article;value:506039]

Už nyní se ale tento problém trhů dotýká. Jak se čas pro dohodu krátí, začínají se obchodníci obávat. "Už v úterý byly kvůli těmto negativním zprávám vidět na burzách poklesy," říká Křeček. Například londýnská burza podle CNBC klesla o 1,6 %.

Současný dluh spojených států je 31 bilionů dolarů. Za posledních přibližně 15 let se ale přibližně ztrojnásobil. "V době té předchozí finanční krize v roce 2008 byl dluh USA kolem 10 bilionů dolarů. Ten nárůst je značný, a lze proto očekávat, že dluh i dluhový strop porostou dál," dodává Křeček.

Ministryně obrany Černochová (ODS) podepsala v úterý se Spojenými státy obrannou dohodu: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.