Čtrnáctiletá dívka se opila do němoty. Sanitku jí museli volat strážníci

Hlídka pardubické městské policie našla za plochodrážním stadionem ve Svítkově, kde se čas od času opíjejí děti, trojici dívek. Dvě děvčata přitom sotva táhla třetí. Té z pusy kapala krev, zvracela a nebyla sama schopna udělat ani krok.

Strážníci si byli téměř jistí, že se přiotrávila alkoholem, a zavolali jí proto sanitku. Ta 14letou slečnu převezla rovnou do nemocnice. Její kamarádky se pak svěřily, že vypila půl láhve tvrdého alkoholu. Ovšem i ony byly opilé, každá nadýchala do půl promile.

Opilá dívka by měla být nakonec v pořádku. Setkání s městskou policií ale bude mít pro děvčata ještě dohru. Strážníci kontaktovali rodiče a poměry v rodinách teď prověří sociální pracovníci. Těm v následujících dnech asi přibude práce i jinde. Blíží se totiž období, kdy se děti opíjejí nejčastěji – koncem školního roku některé slaví prázdniny, další vysvědčení a jiné třeba pijí na žal kvůli špatným známkám.

[chooze:article;value:505544]

Za děti jsou sice zodpovědní rodiče, strážníci ale jedním dechem dodávají, že v akutních případech je tíha zodpovědnosti právě na kamarádech. Opilého přítele by rozhodně neměli nechávat bez dozoru, měli by uvědomit rodiče nebo se obrátit na tísňovou linku záchranářů.

Před lety v Pardubicích parta mladíků nechala opilce opřeného o autobusovou zastávku a odešla. Sice mu zavolala pomoc, ale než někdo přijel, chlapec se skácel a dusil se zvratky. Situace byla tak vážná, že ho záchranáři museli oživovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.