Revoluce ve stavebnictví. Polystyrén nahradí ekologičtější podhoubí

Dům postavený z cihel a jedlých hub. Že to zní jako sci-fi? Za pár let možná běžná věc. Podhoubí se nakrmí dřevěnými pilinami, poté se to rozemele a naplní do formiček, poté z něj vznikne akustický panel.

"Primární fáze, kdy představíme houbu třeba těm pilinám, tak to trvá asi zhruba do měsíce, je to podle okolní teploty. Potom ten bochník semeleme, vložíme to do formy a v té to srůstá další tři dny. Pak se to vyndá a podle toho, jaké vlastnosti potřebujete, tak můžete ještě nechat dorůstat," popsal člen spolku MYMO (vědci zkoumající mycelium) Matěj Róth.

[chooze:article;value:496980]

Houba z něj ale už nikdy nevyroste, materiál je ale lehký a po uschnutí získá pevnost. "Při tom sušení my tu houbu inaktivujeme, takže ona už tam nikdy neožije, ani kdybychom to třeba ponořili do vody," upozornil Róth.

"Materiál je výjimečný především v tom, že oproti jiným organickým materiálům má velmi sníženou hořlavost, to ve spojení s tím, že je lehký, nám vlastně do stavebnictví dává unikátní vlastnosti," vysvětlil předseda spolku MYMO a technický ředitel firmy Mykilio Jakub Seifert.

A to není všechno, podhoubí musí na něčem růst a unikátní je v tom, že "sní" téměř cokoli. Dřevěné piliny i sádrokarton, jehož recyklace je jinak poměrně náročná. Mycelium ve stavebnictví může nahradit skelnou vatu nebo polystyrén. Ten se v přírodě rozkládá i deset tisíc let.

[chooze:article;value:490905]

"Tento materiál obzvlášť v porovnání s polystyrénem je velmi ekologický," sdělil Seifert. A to i díky rychlosti rozkladu. Rozloží se jednoduše v kompostu a zároveň kvalitu půdy zlepší. Čeští vědci hledají i způsob, jak by se z mycelia jednou daly postavit celé ekologické domy. 

"My jsme samozřejmě hned zkusili 3D tisknout mycelium. Víme ze světa, že to je možné. Není to tak snadné," řekla vedoucí experimentálního ateliéru Fakulty architektury ČVUT Kateřina Sýsová. Díky masové výrobě by se mycelium prý dostalo i cenou tam, kde jsou běžné suroviny ve stavebnictví.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.