Sekat trávník už v dubnu? Absolutní nesmysl, říká botanik

"Stále je duben a město Rzeszów začíná sekat trávníky opět o pár týdnů dříve, než doporučují ekologové a moderní trendy údržby města," rozzlobil se ve videu na sociálních sítích Łuczaj. 

Doplnil také svůj zážitek z Velké Británie. "Před dvěma lety jsem byl 23. června na letišti Stanstead a tam teprve začínali sekat trávníky a louky. Předtím neposekali ani metr. Podobně jsou dnes anglické dálnice olemovány květinami," upozornil. "Angličané, tvůrci noční můry pro trávníky, chápou, že tudy cesta nevede," dodal.

Apeloval tedy na všechny, aby do 10. května trávníky nesekali. Pomůže to podle něj hmyzu, který dostane možnost ukrýt se v delší trávě a získat potravu z déle kvetoucích rostlin. Jen dvoutýdenní zpoždění sekání trav zároveň zvyšuje druhovou rozmanitost, napsal web polsatnews.pl.

[chooze:article;value:476191]

"Každé dubnové sekání trávníků podél silnic je skandální a mělo by být veřejně stigmatizováno," myslí si Łuczaj. Ideální jsou podle něj louky. "Pro lidi je to bohužel statusový symbol, že se seká tráva. Momentálně se ale naopak ve světě snaží trávu nesekat," dodal.

Město Rzeszów už stížnost botanika začalo řešit. "Převážně sekáme trávník po stížnosti obyvatel u silnic. Tráva tam dosahovala půl metru," řekl webu wyborcza.pl Artur Gernand z kanceláře starosty města.

[chooze:poll;value:94a25b31deb437a3e19d0d51ef9b18db6e71e547]

Krátký sestřih, nebo louka? Pro sekání trávy platí jedno zlaté pravidlo (8/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.