Výpadky léků mají první oběti. Běžná nemoc v Německu zabila už několik dětí

Jenom ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko podle tamních lékařů zemřely od října do února čtyři děti na spálu, tedy onemocnění způsobené streptokokem typu A, uvádí deník Wastfalen-Blatt. Není jasné, zda a v jaké míře k tomu přispěly výpadky antibiotik, které poslední dobou Německo, stejně jako další evropské země, trápí. Podle odborníků ale mohly sehrát svou roli. 

"Ukázalo se, že je velmi obtížné získat rychlé testy na streptokoka A, ale také antibiotika první volby jako penicilin," vyjádřil se münsterský pediatr Pedro Andreo Garcia. Dokonce ani antibiotika druhé volby, jako jsou amoxicilin, cefaclor a cefadroxil, nebyla podle něj dostatečně dostupná.

[chooze:article;value:487971]

​"Rodiče museli často navštívit několik lékáren, než vůbec získali nějaké více či méně vhodné antibiotikum. Důležité léky byly často k dispozici až po několika hodinách či dnech, a nebo vůbec," dodal.

Výsledek špatné zdravotní politiky

Ačkoliv nelze prokázat přímou souvislost mezi úmrtím dětí a chybějícími léky, ve třech těchto případech se podle něj jednalo o následek kombinace několika faktorů, jako jsou zdravotní komplikace, které se nedaly ovlivnit, ale právě i časová prodleva při nasazení léčby. 

Garcia připouští, že špatná zdravotní politika ohrožuje životy nejen dětí. "My pediatři jsme zděšení, že nemůžeme rychle a adekvátně pomoci. Pokud se zdravotní politika nezmění, ohrožují naše děti a mladé lidi vážná onemocnění a komplikace, kterým lze předejít, a to v míře, která je v naší zemi nepřijatelná," doplnil. 

[chooze:article;value:487530]

​Zásadní je podle něj vlastní výroba léků a vytváření rezerv. V poslední době navíc lékaři evidují výrazný nárůst streptokokových infekcí. "Potřebné léky jsou však stále velmi obtížně sehnatelné, nebo vůbec. Denně proto žiji a pracuji s obavami, že nebudu moci své pacienty včas léčit," dodal Garcia. 

Streptokokových infekcí přibylo i v Česku

Při spále je lékem první volby penicilin, který má v posledních měsících výpadky i v Česku. Jenom za poslední týden podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) došlo ke dvěma přerušením dodávek penicilinu s předpokládaným obnovením na konci května. 

Státní zdravotní ústav (SZÚ) úmrtí v souvislosti s chybějícími léky neeviduje a ani nemůže evidovat. Stejně jako v Německu totiž v Česku neexistuje jednotný systém shromažďování dat o streptokokových infekcích. "Snažíme se ale o jeho zřízení," sdělila redakci TN.cz mluvčí ústavu Štěpánka Čechová a dodala, že je to v rukou ministerstva zdravotnictví.

Údaje o streptokokových infekcích SZÚ získává jen z omezeného počtu vzorků, které do Národní referenční laboratoře posílají hygienické stanice či jiná pracoviště. Právě tato laboratoř od loňského roku eviduje zvýšený počet infekcí způsobených streptokokem skupiny A. 

[chooze:article;value:494277]

​Jenom za leden letošního roku se v laboratoři objevilo 23 pozitivních vzorků s vážným průběhem streptokokové infekce, přičemž pět pacientů nemoci podlehlo (psali jsme o tom v tomto článku). Lékaři zatím nevědí, co přesně stojí za nárůstem "agresivity" streptokoků.

"V posledních několika měsících jsme svědky případů dětí i dospělých, kdy bakterie streptokok je zatím z neznámých důvodů více agresivní a vyvolává komplikace," konstatovala primářka Infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová. 

Více o výpadcích antibiotik se dozvíte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.