V Česku chybí pohotovostní lékárny. Někteří lidé to do nich mají přes 100 km

Když vaše dítě dostane večer vysoké horečky a doma nemáte žádný vhodný lék, měli by vám pomoci v pohotovostní lékárně. Jenže ty ne všude fungují a často jsou tak vzdálené i několik desítek kilometrů. Například obyvatelé Jeseníku musí jet přes 100 km. A nejsou sami.

Pohotovostních lékáren navíc nepřibývá, ale naopak ubývá. Například ve Fakultní nemocnici na Bulovce museli k omezení provozu přistoupit kvůli nedostatku lékárníků.

"Jedním z těch faktorů je špatné financování, protože nonstop lékárny jsou finančně náročné. Dalším důvodem pak může být nedostatek personálu," vysvětluje důvody úbytku těchto lékáren Aleš Krebs z České lékárnické komory.

[chooze:article;value:499409]

Pohotovostní lékárny jsou v celkem sedmi krajích, v dalších sedmi ale chybí. Jedním z nich je i Středočeský kraj. "My jsme jako kraj povinni zajistit pohotovostní lékárenskou službu v rámci kraje, ale zákon nám nestanoví, v jakém rozsahu. My monitorujeme otevírací dobu lékáren z toho důvodu, aby měla návaznost na provoz lékařských pohotovostních služeb," říká náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Dodal ale, že by nemocniční zařízení měla být vybavena základními léky, které pacientům můžou lékaři vydat při ošetření přímo na pohotovosti.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.