Rodina Moravcových musí šetřit, kde se dá. Topí dřívím a nakupují už jen v Polsku

Ještě před rokem jezdili autem skoro každý den. Kvůli zdražení energií ale začali Moravcovi, kteří jsou už v důchodu, šetřit téměř na všem. Autem už jezdí jen na nákupy. "Už nemáme na výlety, jak jsme jezdili kdysi do Krkonoš a do jižních Čech," vzpomíná Josef Moravec.

Potraviny kupují už jen v Polsku. Ušetří, i když z Opavy to mají třicet kilometrů. "Jezdíme jednou za čtrnáct dnů, tam nakoupíme a s tím pak musíme vydržet. Zase jedeme za čtrnáct dnů," popsal své nákupy Tomáš.

Cena elektřiny a plynu jim stoupla během roku téměř trojnásobně. Po třiceti letech proto zase začali topit dřevem. "Chodíme sbírat kdejaké dříví. Když někdo řekne, že potřebuje rozebrat dílnu, to dříví si přivezeme domů a tím topíme," prozradila Božena Moravcová.

[chooze:article;value:499806]

Zatímco ještě loni dokázali Moravcovi ušetřit z důchodu měsíčně 5 000 korun, letos je to jen tisíc korun. "Ještě že máme tady toto pole. Na tom poli vypěstuju všechno: brambory, okurky nebo mrkev," dodala Božena.

V rodinném domě na předměstí Opavy žijí dohromady se synem a jeho rodinou. "Skládáme se společně na elektriku, vodu, plyn a tím šetříme," vysvětlil Vladan Moravec.

Také syn manželů Moravcových kvůli vysokým cenám potravin nakupuje hlavně v těch nejlevnějších obchodech. "Šetříme i tím, že chodíme do diskontních prodejen, které tady jsou. Bohužel v Opavě jsou jenom dvě, i tak se nám vyplatí tady nakupovat," doplnil Vladan.

Když mají nenadálé výdaje, jako například nedávno vytopený sklep, musí si to sami opravit. Na zaplacení profesionálů nemají. "Svépomocí to odkopeme a vymalovat si to musím sama," popsala Božena.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.