U pobřeží Tuniska v neděli utonulo 29 migrantů ze subsaharské Afriky

Pobřežní stráž ve svém prohlášení uvedla, že se její hlídce podařilo ve vodách poblíž města Mahdíja zachránit 11 nelegálních migrantů různých afrických národností poté, co se jejich člun převrhl. Potopení člunu podle BBC bohužel nepřežilo osm lidí. Po další nehodě vyzvedla tuniská rybářská loď 58 kilometrů od pobřeží těla 19 utonulých migrantů. Dva utonulé pak nalezli rybáři v moři u města Sfax.

Podle úřadů jen za poslední čtyři dny došlo v tuniských pobřežních vodách k potopení pěti dalších plavidel. Stalo se tak poté, co Tunisko zahájilo kampaň proti africkým migrantům bez dokladů.

[chooze:article;value:490603]

Tunisko se stalo centrem migrantů, kteří se přes zemi snaží dostat do Evropy. Podle údajů OSN z Tuniska letos odplulo nejméně 12 000 migrantů, kteří se vylodili u italských břehů. Ve stejném období loňského roku to bylo jen 1 300 osob.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1640036167708975104?cxt=HHwWgICxsZGNysItAAAA

Tuniská pobřežní stráž však tvrdí, že podniká kroky k zastavení migrace. Podle agentury Reuters zadržela v posledních čtyřech dnech asi 80 plavidel mířících do Evropy, na kterých bylo více než 3 000 migrantů.

Tuniský prezident minulý měsíc ve svém kontroverzním projevu obvinil migranty ze subsaharské Afriky, že v zemi způsobují vlnu kriminality, a označil je za demografickou hrozbu. Jeho výroky byly široce kritizovány Africkou unií a skupiny na ochranu lidských práv označily projev za rasistický a nenávistný.

Část subsaharských Afričanů v Tunisku žije po prezidentově projevu ve strachu a někteří z nich tvrdí, že zaznamenali nárůst rasistických incidentů. Kvůli stupňující se atmosféře nesnášenlivosti se některé státy jako Guinea a Pobřeží slonoviny rozhodly k repatriaci svých občanů.

Italští úředníci na ostrově Lampedusa mezitím tvrdí, že jsou zahlceni, jelikož za posledních 24 hodin připlulo z Afriky rekordních 2 500 migrantů. Italská premiérka Giorgia Meloniová varovala, že Evropa kvůli vážným ekonomickým problémům Tuniska riskuje, že k jejím břehům dorazí obrovská vlna uprchlíků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.