ŽEBŘÍČEK: Mezi nejoblíbenějšími uzeninami světa jsou i dvě české

Z žebříčku, který zveřejňuje a pravidelně aktualizuje podle preferencí svých čtenářů web TasteAtlas, vyplývá, že nejoblíbenější uzeniny na celém světě má Itálie. Z 50 příček jich obsadilo celkem 14 a najdeme mezi nimi pochoutky, jako je parmská šunka, slanina pancetta, jemný salám mortadella nebo toskánský špek Lardo di Colonnata.

​Ačkoliv italské uzeniny na žebříčku najdeme nejčastěji, nejoblíbenější z nich (parmská šunka) je až na třetím místě. První dvě místa totiž obsadily pochutiny ze Spojených států. Boj o nejoblíbenější uzeninu světa vyhrál pikantní salám pepperoni, který si zřejmě nejčastěji spojíme s pizzou. Na druhém místě je sušené maso jerky.

Velmi oblíbené uzeniny má také Španělsko, které obsadilo sedm příček. Nejraději mají lidé tamní iberskou šunku, jejíž variaci najdeme v žebříčku hned třikrát. Nesmí chybět ani portugalský salám chorizo.

[chooze:article;value:489285]

​Hned pětkrát je tam zastoupeno Německo, a to se svým norimberským bratwurstem, schwarzwaldskou šunkou nebo tzv. čajovkou. Po čtyřech položkách mají na seznamu Polsko a Chorvatsko.

Hrdí mohou být na své masné produkty i Češi. I když jsou na žebříčku poměrně nízko, stále se dvěma z nich podařilo dostat mezi 50 nejoblíbenějších uzenin světa. Na 42. místě tak najdeme tlačenku a o dvě příčky níže pak špekáčky.

[chooze:gallery;value:30869]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.