Čtyři potraviny mohou vyvolat depresi. Psychiatrička před nimi varuje

S depresí se za svůj život setká nemalé procento populace. Málokdo ale ví, že jejím spouštěčem může být i něco tak zdánlivě neškodného, jako je to, co jíte. Psychiatrička Uma Naidoová z amerického Bostonu teď varovala před čtyřmi nejhoršími potravinami.

"Potraviny, které konzumujeme, mají velký vliv na naše duševní zdraví a kognitivní funkce, a to díky spojení mezi naším střevem a mozkem," vysvětlila Naidoová pro deník Best Life. Některé potraviny navíc prý mohou mít přímý dopad na mozek.  

[chooze:article;value:475407]

​Psychiatrička v první řadě upozorňuje na nebezpečí slazených nápojů. "Konzumace rafinovaných cukrů obsažených v limonádách spouští skoky krevního cukru, které mohou vést k výrazným změnám nálad a únavě," říká Naidoová.

To ostatně potvrzuje i analýza studií z časopisu Journal of Affective Disorders. Ta zjistila, že lidé, kteří se slazeným nápojům vyhýbají, mají výrazně nižší riziko, že se u nich objeví deprese. Naopak u lidí, kteří pijí slazené nápoje běžně, se takové riziko zvyšuje až o 25 procent.  

[chooze:article;value:465330]

Nepříznivý vliv na duševní zdraví může mít i lahůdkové maso a slanina. "Nízko živinové, vysoce zpracované potraviny, včetně uzeného masa, mají často vysoký obsah dusičnanů a chemických přísad, které způsobují záněty v našem těle i mozku," říká Naidoová. Právě zánět v mozku je častým viníkem špatného duševního stavu.

Duševní problémy mohou způsobit i tzv. rafinovaná zrna. "Nabádám pacienty, aby omezili potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako je bílý chléb a bílá rýže," říká Naidoová. Takovým potravinám chybí vláknina a negativně tak mohou ovlivňovat zdraví střevního mikrobiomu.

[chooze:article;value:477630]

​Tím posledním, co psychiatrička ve vztahu k depresi zmiňuje, je jídlo z fast foodů. Problém podle ní není v tom, pokud si na hamburgeru s hranolky pochutnáte jednou za čas, ale v jejich pravidelné konzumaci.

Smažená jídla a jídla z rychlého občerstvení mají často vysoký obsah soli, nasycených tuků, rafinovaných cukrů, a dokonce trans-tuků, které mohou vést ke zhoršení depresivních stavů. Studie publikovaná v časopise Public Health Nutrition odhalila, že lidé, kteří pravidelně jedí v rychlém občerstvení, mají o 51 procent vyšší pravděpodobnost vzniku deprese než lidé, kteří se rychlému občerstvení vyhýbají.

Prevencí proti vzniku depresí je podle psychiatričky strava bohatá na zeleninu, ovoce, olivový olej a ryby. Doporučuje i celozrnné výrobky, které jsou často spojovány se snížením rizika rozvoje tohoto duševního onemocnění.

Nejdepresivnější den roku: Jak se vyrovnat s psychicky náročným obdobím:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.