Při vyklízení půdy našli poklad. Pár objevil dopis, který napsal Karel III., když mu bylo 6 let

Ručně psaný dopis zaslal 15. března 1955 šestiletý následník britského trůnu své babičce Alžbětě, královně matce. "Milá babičko, je mi líto, že jsi nemocná. Doufám, že ti bude brzy lépe. S láskou, Charles," píše se v něm podle zpravodajského portálu BBC.

Na hlavičkovém papíře Buckinghamského paláce se kromě textu nachází také směs barevných čmáranic a polibků. Dopis je jen jedním z mnoha předmětů, které na začátku března nálezci plánují prodat v aukci.

Královské poklady našli manželé z hrabství Warwickshire při velkém vánočním úklidu. Ležely na půdě v zaprášené krabici, která původně patřila dědečkovi muže. "Absolutně netuším, jak přišel k dopisu psaného králem Charlesem. Je to jedna z mnoha věcí, které si ponechal," pronesl vnuk.

[chooze:article;value:489352]

​Roland Stockdale zemřel okolo roku 1980. Původně se živil jako zemědělec v anglickém městě Carlisle. Poté se přestěhoval do Londýna, kde působil u Metropolitní policie. V 50. letech minulého století pracoval pro královninu osobní ochranku, uvádí The Independent.

Složku královských pamětihodností a dopisů zdědil jeho syn, který ji před více než 10 lety daroval své ženě. Postupně se dostala až k současnému majiteli a jeho manželce. Pár se na ni poprvé podíval o loňských Vánocích.

Portál The Mirror uvádí, že kromě dopisu byla v krabici také vzácná kopie královnina vánočního proslovu z roku 1956, který pronesla ze své pracovny v Sandringhamu, venkovského sídla královské rodiny v Norfolku. Dále se našla korespondence mezi Rolandem Stockdalem a sluhou královny matky Williamem Tallonem nebo pohlednice odeslaná v roce 1983.

Nechyběl ani dopis manželce pana Stockdalea s kondolencí po jeho smrti, který byl napsaný na hlavičkovém papíře z Clarence House, což je dům používaný britskou královskou rodinou.

"Součástí byl i královský jídelní lístek, pozvánka na ples na zámku Balmoral pro mou babičku, vzkaz podepsaný královnou matkou a pamětní brožura Jiřího VI. z Westminsteru z 21. října 1955," popsal vnuk muže. Roland Stockdale byl podle něj mužem, který příliš nemluvil a už vůbec ne o své práci pro královskou rodinu. "Zjevně si ho ale vážili," byl přesvědčený.

Očekává se, že prodej pamětihodností může dohromady vynést okolo čtyř tisíc liber, tedy přes 100 tisíc korun. Více než polovinu této částky by měl zajistit právě dopis Karla III.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.