Zimu jsme s plynem přečkali. O té příští rozhodne několik věcí, tvrdí odborníci

V současné době jsou zásobníky s plynem v Česku naplněné z 60 procent, přičemž dvě třetiny zimy už jsou za námi. "Na tuto zimu jsme udělali vše, co bylo v našich možnostech, zásobníky byly naplněné po okraj, v Česku dokonce trochu přes, protože se tam napumpovalo trochu více, než norma povoluje," řekl ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Ani podle energetického experta Ušetřeno.cz Jana Béreše se tak nemusíme nedostatku plynu tuto topnou sezonu bát: "Vzhledem ke snižování spotřeby plynu, která meziročně klesla o pětinu, lze očekávat, že plynu bude dostatek."

Jak to bude s topnou sezonou 2023/2024

Následující topná sezona bude podle Bartoně záviset na tom, jak moc a za jakou cenu se podaří naplnit zásobníky přes léto, druhým důležitým parametrem budou burzovní ceny plynu.

"Burzovní cena během zimy bude čistě funkcí teplot v Evropě. Pokud bude silná zima, tak rychle klesnou zásoby a bude potřeba je doplňovat. Ta cena by tam potom rostla. Dokud nebudeme vědět, jak tuhá bude zima, tak nejsme schopni odhadnout ceny plynu," přiblížil Bartoň.

"Plynu s velkou pravděpodobností bude dostatek, byť v příštím roce může dojít k dočasnému růstu cen plynu. Otevírají se nové LNG terminály a evropské země podnikají kroky k tomu, aby ruský plyn plně nahradily," odhadl Béreš.

Teploty přes topnou sezonu se začaly více řešit až v poslední době. Dříve totiž byly ceny plynu dlouhodobě nasmlouvané dopředu. Bylo tak jedno, jaká byla aktuální poptávka, protože cena byla více méně fixní. "Ta cena se sice mohla drobně měnit při hodně vysokých dodávkách, ale to bylo byznys riziko dodavatelů, u zákazníků se to neprojevilo," objasnil Bartoň.

Nyní zimní dodávku pokrytou dlouhodobými dodávkami nemáme. "Dnes s vámi žádný dodavatel dlouhodobý kontrakt neuzavře, protože je to příliš velké riziko," dodal Bartoň.

[chooze:article;value:489472]

Má pro domácnosti smysl fixovat si nyní ceny plynu?

Pro české spotřebitele je také důležitá otázka, hlavně v případě, že jim končí smlouva, jestli mít dodávky za spotové, nebo garantované ceny. "Pokud domácnost nechce spekulovat, může si zajistit současné ceny, které jsou pod stropem, a zafixovat si je i na období, kdy vládní strop platit nebude. Lze očekávat, že v dalších týdnech budou dodavatelé představovat ceníky, kde budou ještě nižší ceny. Samozřejmě také záleží na tom, zdali se aktuální vývoj na burze udrží," uvedl Béreš.

"Ceny plynu jsou v současnosti na 50 až 55 eur (asi 1 200 až 1 300 podle aktuálního kurzu ČNB, pozn. red.) za MWh, což je cena, která tu byla před válečným konfliktem na Ukrajině. Prostor pro další snižování ceny se ale snižuje. Kde existuje prostor pro snižování cen, jsou ceníky dodavatelů, které mají cenu plynu kolem vládního stropu, tedy 2 500 Kč za MWh bez DPH," srovnal Béreš.

Podle Bartoně to v některých situacích může být výhodné, ne ale z dlouhodobého hlediska: "Dá se očekávat, že nabídky budou nižší a nižší, ale nelze čekat donekonečna. Pokud uvidím nějakou výraznou slevu, tak bych se na nějaký čas, na půl roku nebo rok, zafixoval. Určitě bych nic nepodepisoval na tři nebo čtyři roky."

Jak Bartoň upozornil, ačkoliv ceny plynu nyní klesají, nutně to neznamená, že to bude platit i pro zákazníky. Je to dáno hlavně tím, že se plyn nakupoval loni za vysoké částky.

"Je to přímý opak toho, co se stalo loni, kdy naopak ceny na burze rostly už od roku 2021, ale zákazníci téměř nic nepocítili, až pak na podzim s pádem Bohemia Energy. Až k Novému roku 2022 se začaly tarify zvyšovat, ale to bylo dlouho poté, co ceny na burze začaly růst. Jako spotřebitelé jsme byli chránění před tím, že by nám ceny rostly stejně rychle jako na burze. Teď sledujeme stejný efekt, ale naopak," vysvětlil Bartoň.

[chooze:article;value:489891]

Dopady na český průmysl

Situace kolem cen plynu je zvláště nepříjemná pro český průmysl. Česko je nejprůmyslovější zemí Evropy, průmysl tvoří asi třetinu českého HDP. Jak dodal Bartoň, Česko má k poměru k HDP druhou největší spotřebu energií v Evropě po Bulharsku. Na výrazných zvýšeních cen energií je tak průmysl u nás hodně bitý.

"Český průmysl se vyrovnal s embargem na ruský plyn tak, že často přerušil výrobu. Většina výrob jde uzavřít, aniž by musela firma zkrachovat. Nyní se ta výroba zase vrací s tím, jak klesají ceny. Problém českého průmyslu je, že nikdy nemá dlouhodobě zafixované ceny," doplnil Bartoň.

V dobách vysokých cen energií se v některých případech nemusí vyplatit mít tepelné čerpadlo. Podívejte se na reportáž TV Markíza:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.