Potvrzeno: Düsseldorfský pacient se stal 5. člověkem vyléčeným z HIV

Němečtí lékaři v pondělí potvrdili, že se z HIV podařilo vyléčit už pátého pacienta. Jedná se o 53letého muže známého jen jako Düsseldorfský pacient.

O muži toho není moc známo. Lékaři zveřejnili jen některé lékařské záznamy. V roce 2008 mu testy prokázaly HIV, v roce 2011 mu lékaři diagnostikovali akutní myeloidní leukémii. Kromě toho se potýkal s řadou dalších zdravotních komplikací. V roce 2013 mu lékaři transplantovali kostní dřeň, což mu pomohlo nejen s leukémií, ale právě i s HIV.

Kvůli náročnosti a nebezpečím spojeným s transplantací kostní dřeně se však tento postup primárně pro léčení HIV nevyužívá. Přistupuje se k němu jen u lidí, kteří mají současně i leukémii či jiné závažné onemocnění, které vyžaduje transplantaci kmenových buněk.

"Lidé nakažení HIV s vhodně nastavenou terapií mají v současnosti podobnou délku dožití jako běžná populace. Riziko spojené s transplantací kostní dřeně je pro ně neospravedlnitelné," vysvětlil lékař Toni Cathomen z freiburské fakultní nemocnice pro německý portál Mannheimer Morgen.

[chooze:article;value:467902]

​První informace o tom, že se Němce podařilo vyléčit z HIV, se objevily už v roce 2019, poznatky ale bylo nutné ještě potvrdit. Což se nyní stalo prostřednictvím odborného článků lékařů z düsseldorfské fakultní nemocnice v lékařském časopise Nature Medicine.

Prvními čtyřmi lidmi, u kterých se HIV podařilo vyléčit, byli Timothy Ray Brown, známý jako Berlínský pacient, dále Adam Castillejo, který byl původně označován jako Londýnský pacient, první ženou byla Američanka známá jako Newyorská pacientka a dalším byl muž známý jako Pacient z Města naděje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.