Končí hřebčín s více než 130letou tradicí. Koně z něj patřili mezi šampiony

Slavný napajedelský hřebčín končí. Fungoval od roku 1886. Přežil obě světové války, komunistický režim a vychoval mnoho úspěšných dostihových koní. Po 137 letech z hřebčína, který je proslulý nejstarším chovem anglického plnokrevníka u nás, koně odváží. Jejich přesun potvrdila na facebooku firma, která se přepravou koní zabývá.

"V posledním roce ty koně z hřebčína zaznamenali velké úspěchy. Dá se říct, že největší úspěchy za posledních 30 let," potvrdil kvalitu hřebčína obchodník s dostihovými koňmi Tomáš Janda. Ani to ale stáje nezachránilo.

[chooze:article;value:482386]

Na části pozemků hřebčína, kde se dosud nacházely výběhy, má vyrůst nová stejnojmenná městská čtvrť s třípodlažními bytovými domy, ukazuje vypracovaná studie. Na pozemcích se sice zatím stavět nesmí, majitelé ale už před časem podali žádost na změnu územního plánu. Právě tlak developerů spolu s nevýdělečnou povahou hřebčína měly podle místních stát za jeho koncem.

"Já musím říct, že chov koní si nikde ve světě na sebe nevydělá. Tím chovem se zabývají lidé, kteří mají dostatek finančních prostředků," dodává pak poslankyně a bývalá ředitelka Hřebčína Napajedla Margita Balaštíková (ANO). Privatizace hřebčína podle ní byla chyba.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.