Ze ztroskotaných rybářů u australských břehů se vyklubali pašeráci kokainu

Tři trosečníci si před dvěma týdny vysloužili velkou pochvalu. Na širém moři asi 17 kilometrů od přístavního města Albany je zachránci našli díky nouzovému radiolokačnímu majáku, který měli u sebe. Přístroj připomínající vysílačku vysílá nouzový signál a zároveň označuje polohu. Navíc měli záchranné vesty a drželi se velkého chladicího boxu, informoval zpravodajský web PerthNow.

Muži tvrdili, že si vyrazili na noční rybolov, ale jejich loď se převrátila. Vyvázli bez újmy na zdraví a vděčně slibovali mořským záchranářům sponzorský dar. Týden poté však vydařená záchranná akce dostala hořkou pachuť.

[chooze:article;value:450750]

​Nejprve byl na pláži asi 50 kilometrů od města Albany nalezen asi 40kilový balík plný kokainu, obalený černým igelitem. Dalších osm takových balíků objevili druhý den v převrácené motorové jachtě. Celkově to dalo 365 kilogramů kokainu, uvedla BBC.

Samozvaní rybáři jsou podle detektivů členy mezinárodního syndikátu pašeráků drog. Jejich úkolem zřejmě bylo vylovit z moře balíky s kokainem a dopravit je na břeh. Jak se náklad do vody dostal, policie nezveřejnila, ale pravděpodobně ho tam někdo shodil z letadla či vrtulníku.

Po třech mužích ve věku od 36 do 49 let vyhlásili strážci zákona pátrání. Jeden z nich je registrovaným majitelem převrácené lodi.

Pracovnice supermarketů našly ve skladech kokain. Byl v krabicích od banánů (06/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.