Boj s piráty silnic. Policisté častěji používají rámy i zastavovací pásy

V tuzemsku je aktuálně kolem 500 policejních vozů, které přesně vybaveny bezpečnostními rámy.

PIT manévr policisté využívají čím dál víc. Výjimkou byl covidový rok 2020, kdy byla doprava omezena. A čísla za první pololetí loňského roku napovídají, že se jejich počty v roce 2022 budou blížit stovce.

"V roce 2021 bylo těchto případů 87, v roce 2020 jich bylo 66. Statistika za rok 2022 ještě k dispozici není, nicméně za první pololetí bylo toto oprávnění použito ve 47 případech, což je mírný nárůst. V současnosti provozujeme přibližně 500 vozidel s rámem s tím, že v rámci modernizace našeho vozového parku bude docházet i k jejich aktualizaci a řidiči se na našich silnicích budou i nadále s těmito vozidly setkávat," uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:488074]

Jen na Liberecku je 240 policistů speciálně vyškolených na PIT manévr. "Ti policisté musí být informováni o tom, do jakých rychlostí můžou, co použít, jak k tomu autu mají najet, je tam hrozně moc komplexních dovedností, které se musejí u toho procvičit. Doporučujeme, abychom to jeli do 60 kilometrů v hodině, protože nikdy nevíte, co se s tím autem stane dál. Musíme vyhodnocovat všechny okolnosti, které jsou," vysvětlil policejní instruktor Jiří Stejskal.

Rapidně stoupl i počet policistů, kteří smějí použít zastavovací pás. "Musíme přemýšlet, kam to hodíme. Nemůžeme to házet třeba za horizontem, za zatáčkou a musí tam být dost prostoru, aby byla dána výzva k zastavení tím policistou a aby to ten řidič viděl, než dojede k tomu pásu. Ten pás je konstruován tak, že má postupný únik toho vzduchu. Je to hodně bezpečné," uzavřel Stejskal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.