Americký generál řekl, co rozhodne válku na Ukrajině. Důležitý bude Krym

V příštích měsících se boje přesunou na místo, které je důležité pro ruské útoky na okupovanou zemi. Generál Hodges to řekl webu Insider. Kreml podle něj plánuje velkou ofenzivu, Kyjevu ale pomohou dodávky zbraní ze Západu. Bojovat se tak může o Krym.

"Rozhodujícím terénem pro tuto válku je Krym. Ukrajinská vláda ví, že se nemůže smířit s tím, že Rusko bude nadále ovládat Krym," prohlásil Hodges. "V příštích měsících uvidíme, jak si Ukrajina bude připravovat podmínky pro eventuální osvobození Krymu," dodal.

[chooze:article;value:487176]

Poloostrov Rusko anektovalo už v roce 2014. Díky ovládání této části Ukrajiny se zemi hlavně na začátku války dařilo okupovat jih Ukrajiny. Poloostrov je přitom stále základnou pro letouny a lodě Kremlu.

"Nikdy nebude v bezpečí ani schopná obnovit svou ekonomiku, dokud Rusko ovládá Krym," řekl o Ukrajině Hodges. Ve válce, která už stála spoustu lidí životy, by ale boje o černomořský poloostrov mohly být extrémně krvavé. 

[chooze:article;value:487149]

"Pravděpodobnost, že se něco takového stane, není vojensky vysoká," uvedl už dříve o možném vyhnání Rusů pro agenturu Reuters předseda amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley. "Politicky může existovat řešení, při kterém se Rusové stáhnou. To je možné," dodal však.

Někteří vojenští analytici si ale myslí, že vojenské vítězství Ukrajiny na Krymu možné je. Podle Hodgese by pro Kyjev bylo klíčové zničit už nyní částečně poničený Kerčský most i úplně ovládnout území, které spojuje Krym s Ruskem.

Ukrajinci žádají americké stíhačky. Západ váhá:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.