Směnárna na letišti má stále nevýhodný kurz. Už brzy by s tím ale mohl být konec

Pohled, který se naskytne více než třem milionům cestujících, kteří přiletí na pražské letiště a vydávají se poznávat krásy naší vlasti, není příliš hezký. Směnárna jim nabízí lehce přes osmnáct korun za jedno euro, což je o čtyři korun méně, než je kurz České národní banky.

"Jedná se o lichvářskou nabídku a tím hůře, že se tak děje na letišti," vyjádřil se ekonom Štěpán Křeček. Na letišti si peníze směnila i studentka z Kazachstánu. Za padesát eur obdržela téměř 913 korun. Podle kurzu ČNB přišla o více než 270 korun. "Vím, ale co mám dělat," svěřila se dívka.

Situace by se ale mohla už brzy změnit. Stávající smlouva směnárníkům na letišti končí v listopadu tohoto roku a letiště se chystá vypsat nové výběrové řízení.

[chooze:article;value:460827]

​Už pátým rokem televize Nova upozorňuje na nevýhodné kurzy na letišti Václava Havla v Praze. Kdy se situace zlepší, se zeptala samotného ředitele letiště Jiřího Pose. "Do nových podmínek bude zahrnuta regulace, budeme se snažit to opravdu narovnat," přislíbil.

Posvítit si na směnárenský byznys se chystá i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "My jsme schopní iniciovat, aby ti, co to mají na starosti, tam provedli kontrolu," prozradil ministr. A i TV Nova dohlédne na to, za jakých podmínek budou turisté i Češi své valuty na letišti i jinde měnit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.