Dělníci našli při rekonstrukci stříbrný poklad. Skryla ho židovská rodina

Velký stříbrný poklad odhalili dělníci v polské Lodži. Při rekonstrukci domu našli v bedně zakopané na zahradě více než 400 předmětů, které tam zanechali minulí majitelé. Šlo především o stříbrné nádobí, příbory, svícny a další domácí potřeby.

Má jít o poklad židovské rodiny, která v domě bydlela. Dům stojí totiž v ulici, která se nacházela jen kousek od ghetta zřízeného nacistickými okupanty za druhé světové války. Stejně tak teorii nahrává přítomnost menór, tedy devítiramenných svícnů, i dalších židovských náboženských předmětů, píše agentura AP.

Bednu zakopali majitelé nejspíš někdy na konci roku 1939. Archeologové tak usuzují z novin psaných v polštině, němčině i jazyku jidiš, v nichž byly předměty zabalené. Většina z nich byla datována právě do října 1939, tedy jen měsíc poté, co Německo napadlo sousední Polsko.

[chooze:article;value:483160]

Obyvatelé domu se pro své ukryté věci nevrátili. "S nejvyšší pravděpodobností zahynuli při holokaustu. Nejspíše doufali, že se pro svůj poklad jednou vrátí a budou si ho moci vzít zpět, ale to se bohužel nestalo," řekl podle AP náměstek starosty Lodže Adam Pustelnik.

Poklad dělníci odhalili už loni v prosinci a tamní židovská komunita použila jednu z restaurovaných menór při oslavách svátku chanuka 22. prosince. Drahocenný poklad poputuje do městského archeologického muzea. "Jsou to neskutečně cenné historické předměty, které přinesou svědectví o historii tohoto domu," řekla podle portálu The Times of Israel ředitelka lodžského představenstva pro tamní investice Agnieszka Kowalewska-Wójciková.

Ghetto v Lodži bylo jedním z největších na území Polska během nacistické okupace. Od února 1940 až do srpna 1944 se v něm tísnilo přes 200 tisíc Židů. Ti častokrát nepocházeli jen z Polska, ale i z jiných okupovaných zemí. Odtud je také nacisté často odváželi do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.