Vláda čelí hlasování o nedůvěře. Babiš stojí frontu na korunovační klenoty

"Náš klub hnutí ANO vyvolal hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy," připomněla Schillerová na brífinku před úterním mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny. "Vláda Petra Fialy opakovaně dokazuje, že není schopná řídit tuto zemi. A buď nechce, nebo neumí pomáhat lidem a firmám. Za těch 13 měsíců sledujeme kupení chyb za chybou. Neplnění programového prohlášení a porušování slibů, které tato vláda dala lidem, ale i Poslanecké sněmovně," dodala.

Údajné prohřešky pak sama exministryně označila jako "13 hříchů Fialovy vlády". Vrcholem všeho je údajně "přezíravý a arogantní přístup vládní koalice". Vláda podle slov Schillerové opozici neposlouchá, a navíc ji stále "válcuje" svou převahou. Na úterním jednání pak chce opozice přednést všechny své výhrady. Pro vyslovení nedůvěry bude údajně hlasovat i SPD. 

[chooze:article;value:483000]

​Podle premiéra Petra Fialy má opozice na svolání hlasování o nedůvěře právo. "Vzhledem k tomu, jaké je rozloženi sil v Poslanecké sněmovně, se ale jen těžko ubránit dojmu, že se opoziční hnutí snaží o jakousi prezidentskou kampaň na úkor Parlamentu," dodal premiér.

Na načasování upozornila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Hlasování o nedůvěře vládě mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb by mělo být Andreji Babišovi započítáno jako náklad prezidentské kampaně," řekla Pekarová Adamová.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ale úterního jednání údajně nezúčastní. S informací přišel předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Babiš se měl z jednání prý omluvit. "Měl by být až na hlasování, ale ne na schůzi," uvedl na dotaz redakce TN.cz ohledně přítomnosti Andreje Babiše na úterním zasedání Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). V době zahájení schůze Poslanecké sněmovny navštívil Andrej Babiš Pražský hrad, kam zamířil kvůli výstavě korunovačních klenotů. 

[chooze:article;value:482470]

​Jednání Poslanecké sněmovny se ale podle odhadů protáhne i do dalších dnů. Schillerová se údajně shodla s předsedou poslaneckého klubu ODS Markem Bendou na přerušení úterní schůze v "rozumnou dobu". Odhaduje se mezi 23. hodinou až půlnocí.

Hlasování o nedůvěře čelila Fialova vláda už vloni na začátku září, kdy ho vyvolalo hnutí ANO s podporou SPD. Schůze tehdy trvala přes 22 hodin. Opozice v závěru neuspěla. Pro návrh hlasovalo 84 opozičních poslanců, pro vyslovení nedůvěry jich bylo potřeba alespoň 101.

Vláda čelí hlasování o nedůvěře a Andrej Babiš mezitím stojí frontu na korunovační klenoty:

Vláda zřídila funkci zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.