Lidí s psychickými problémy přibývá. Psychologů je ale málo

V Česku podle odborníků psychické problémy během života potrápí zhruba každého druhého člověka. "My evidujeme zvýšení těch nejčastějších poruch, jakými jsou úzkosti a deprese, o zhruba dvoj- až trojnásobek," řekl psycholog Tomáš Morávek.

Pomoc u odborníků častěji hledají ženy. Jenže čekací doby jsou i několik měsíců. "Ze zkušeností z praxe vím, že je to čím dál těžší najít rychle nějakého odborníka na psychiku," říká primář psychologického oddělení VN Brno Jiří Brančík.

Podle statistik je v Česku zhruba 10 tisíc psychologů. V ambulancích působí na 800 psychiatrů pro dospělé a zhruba 130 psychiatrů dětských. "Kritická je situace v oblasti dorostové a dětské psychiatrie, ale i jiné oblasti nejsou ušetřeny toho nadměrného zájmu a náporu," dodává Morávek.

[chooze:article;value:476842]

​Špatnou dostupnost psychiatrů a psychologů se vláda a pojišťovny snažily řešit během koronavirových let tím, že částečně finančně dotovaly sezení u soukromých terapeutů. Ta by si za normálních okolností lidé museli platit. Jenže ani těchto odborníků není dost.

Soukromých terapeutů, na které přispívá pojišťovna, je tady v Ústeckém kraji pouze 22. Ještě horší situace je třeba na Vysočině anebo v Karlovarském kraji – tam mají soukromého terapeuta pouze jednoho.

"V Jihomoravském kraji je podle pojišťoven 68 terapeutů, většina z nich ale nové pacienty nepřijímá," říká terapeut Jakub Urbánek. Nejvíc psychiatrů, psychologů a terapeutů je podle statistik v Praze, přesto jsou ale i v hlavním městě čekací doby dlouhé.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.