Putin do války vytahuje rachotiny, má ale zásoby, řekl expert. Boj může trvat léta

Podle nedávných odhadů estonské zpravodajské služby Rusko ve válce ztratilo asi 1 400 tanků, 100 tisíc vojáků a vystřílelo zhruba 10 milionů kusů munice z původních 17 milionů, informoval web err.ee. Přestože jde o obrovské ztráty, vojenští experti se domnívají, že i tak může Rusko válčit několik let.

"Myslím si, že odhady estonských tajných služeb se mohou shodovat se skutečností. I když se na Západě říká, že Rusko ztratilo velké množství techniky a vojáků, které by položilo každou armádu, musíme si uvědomit, že je Rusko stát o 140 milionech obyvatelích a že má z dob Sovětského svazu sklady plné zbraní, tanků a dělostřelectva," říká vojenský analytik Jiří Vojáček.

Zásob má Rusko hodně, kvalita pokulhává

"Nemůžeme říct, že by Rusku něco přímo docházelo. Dlouhodobě však pozorujeme, že musí stále více sahat do starších zásob, protože spotřebuje větší množství munice, než je schopné generovat. Ty pochází ještě z dob Sovětského svazu," dodal bezpečnostní expert Jakub Drmola.

V případě Ruska se často mluví o tom, že před válkou mělo v zásobě zakonzervovaných podle různých zdrojů až 20 tisíc tanků. Jenomže minimálně u velké části z nich se jedná o nebojeschopný šrot. "Jsou to staré rezavé šunky, na které se nikdo 30 let nepodíval. Ale jestli něco Rusové umí, tak je to uvést tyhle staré zakonzervované zbraně do bojeschopného stavu. Tyto letité tanky dovedou opravovat a pak je pošlou na frontu," řekl Vojáček. 

Podle ukrajinského vojenského pozorovatele Alexandra Kovalenka je ale ze zakonzervovaných tanků provozuschopná asi jen pětina. Nicméně kanibalizací odepsaných strojů je možné dá dohromady další tanky.

[chooze:article;value:477198]

"Rusové jsou schopní v této intenzitě vést válku ještě léta, kromě nějakých výjimek, jako jsou například rakety, které si z velké části vystříleli. Nedovedou je vyrábět tak rychle, a navíc se nedají ani dlouhodobě skladovat kvůli palivu v nich," upřesnil.

Rusko se postupně přizpůsobuje podle toho, čeho má méně, dodal Drmola. Nemůže se ale stát, že by ruská armáda byla zcela bez zásob, pořád je dostatečně flexibilní na to, aby dle stavů zásob totiž upravila svou spotřebu. Některé položky lze navíc dorovnat dodávkami ze zahraničí nebo vlastní produkcí. Drony například Rusku dodávají Íránci, Bělorusko požádali o pomoc s tanky.

Velký potenciál má Rusko také, co se týče živé síly. "Přestože proběhla částečná mobilizace, tak byla na ruské poměry opravdu velmi malá. V Rusku je stále branecká armáda, která verbuje 18leté kluky, a odvody jsou dvakrát ročně. Každý tento půlrok ruská armáda získá dalších 135 tisíc vojáků. Úplně by jim tedy stačilo, aby vojáci, kteří měli jít letos do civilu, v armádě zůstali rok dva navíc. Rusko je tak schopné si stav armády navýšit třeba o půl milionu vojáků," sdělil Vojáček.

Otázkou ale zůstává, zda by se ruskému velení podařilo vyřešit problémy s nízkou úrovní výcviku vojáků a nedostatek důstojníků, což je v současnosti jeden ze zásadních problémů. Další věcí je logistika. Pokud má Rusko už od začátku války problémy s dodávkami zásob na frontu, tak by další navýšení počtu vojáků na frontě mohlo tyto obtíže ještě prohloubit.

[chooze:article;value:480064]

"Kdyby Putin chtěl skutečně mobilizovat, tak je do pole schopný poslat do dvou měsíců klidně milion vojáků, jenže je nemají tak rychle čím vyzbrojit. Proto v tuto chvíli na Ukrajinu nevtrhne takový počet bojovníků. Ruské síly však mohou vést dlouhodobou válku a stále nahrazovat padlé vojáky. V intenzitě bojů tak nemusí nijak polevit," dodal bezpečností analytik.

Sankce by mohly být ještě tvrdší

Podle expertů tedy není nijak zvlášť pravděpodobné, že by vojenské vyčerpání dohnalo Rusko k vyjednávání s Ukrajinou, ani ke kapitulaci. Sankce by k této možnosti vývoje však mohly alespoň částečně přispět. "Na jednu stranu jsou sankce tvrdé, na druhou stranu ne tak, jak by mohly být. Rusové jsou s nimi schopní žít, jejich národ je založen na improvizaci, stejně jako jsme žili za komunismu. Lidi nespoléhají na to, co si kde mohou koupit. Polovina národa si sama postavila dům, opravuje si auto a dokáže vyžít s prasetem a slepicemi. Rusové jsou venkovský lid," popsal Jiří Vojáček, že ani s ekonomickými sankcemi válka nemusí skončit.

[chooze:article;value:479928]

Pro ruskou armádu představují sankce problém hlavně v nedostatku elektroniky a čipů, které si není Rusko schopné samo vyrobit. Objevovaly se zprávy, že výrobci zbraní začali používat čipy do praček či jiných spotřebičů. Navíc právě "chytrých" zbraní, jako jsou naváděné rakety a podobně, má Rusko nejmenší zásobu, přičemž je útoky na ukrajinskou infrastrukturu dále vyčerpávají.

"Jestli někdo prezidenta Putina dokope k vyjednávání, tak jsou to oligarchové kolem něj, na které míří velká část sankcí. Rusy jako národ sankce nezlomí, oni jsou zvyklí žít v bídě. Není proto pravděpodobné, že by třeba příští rok nastal nějaký velký zvrat. V Rusku stále fungují továrny a fyzicky Rusko rozvráceno není," upřesnil Jiří Vojáček, co by mohlo vést ke konci bojů.

"Rusové mohou z vojenského i ekonomického hlediska válku udržet velmi dlouho. Určitě déle než Ukrajinci. Ti jsou třikrát menší národ a do války vstupovali se značnými ekonomickými i sociálními obtížemi. Vojensky má navrch Rusko a bude mít dlouhodobě," uzavřel Jiří Vojáček.

Putin chystá velké plány. Setká se se svými veliteli (21/12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.