Seniorka z Pardubic ležela v bytě tři dny bez pomoci. Zachránily ji sociální sítě

Záchranná akce má šťastný konec, i když jak to bylo za pět minut dvanáct. Skoro 80letá žena skončila v nemocnici a podle strážníků byla v poměrně vážném stavu. Byla dehydrovaná a hlídky měly podezření, že si možná i něco zlomila. 

Seniorka byla prý pověstná tím, že dávala statusy na sociálních sítích k nejrůznějším příspěvkům, sama často přispívala. Jenže ze dne na den se úplně odmlčela. A tak to trvalo celé tři dny. Bylo to divné nejen internetovým přátelům, ale i rodině.

[chooze:article;value:385802]

Syn volal do nemocnice, zda žena neskončila v péči zdravotníků, ale tam nebyla. Volal do práce, kam chodila na brigádu, ale ani tam o ní nic nevěděli. Nakonec zalarmoval pardubické strážníky i hasiče. Ti se dostali do bytu a ženu tam našli. Skácela se z křesla v obývacím pokoji a nemohla vstát.

I když velmi často TV Nova vysílá reportáže o tom, že anonymní prostředí internetu nahrává podvodům i nejrůznějším pachatelům, v tomto případě aktivita na sociálních sítích a všímavost diskutujících zachránily ženě život.

Strážníci tvrdí, že lidé by se měli o své sousedy zajímat v případě, že je v obvyklou dobu nevidí. A pokud na jejich bouchání nikdo nereaguje, měli by volat příbuzné. Pokud však vyčerpají všechny možnosti, měli by kontaktovat například městskou policii.

Zhruba 50 seniorů má v Pardubicích speciální tlačítko, které v případě nouze či pádu na zem zmáčknou a na dispečinku městské policie se ozve nouzový signál. Jde o velmi staré lidi, kteří už nikoho nemají a jsou závislí na pomoci druhých. Hlídky mají od bytu klíče a jsou okamžitě připraveny podat pomocnou ruku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.