Manžel Nerudové: Střet zájmů nehrozí. Jsem ochotný kvůli ženě přerušit kariéru

V rámci speciálu Cesta na Hrad ve Víkendové Snídani moderátorka Bára Divišová vyzpovídala už tři prezidentské kandidáty, a to Danuši Nerudovou, Andreje Babiše (ANO) a Petra Pavla. Nyní jsou na řadě jejich polovičky, kterým by se po zvolení razantně změnil život. 

V neděli proto Bára Divišová ve studiu přivítala právníka Roberta Nerudu, manžela Danuše Nerudové. Ještě nikdy nebyl žádný muž v Česku tak blízko tomu být prvním mužem země jako právě on. 

[chooze:article;value:477525]

Spíš první muž než gentleman

"Je to určitě věc, o které člověk přemýšlí od okamžiku, kdy padlo rozhodnutí Dany, že by se o to ucházela," okomentoval svou možnou novou roli. "Jsem připraven na tu změnu a vlastně se na ni těším," dodal.

"Byl bych všude, kde by mě prezidentka a tento stát potřebovaly," slíbil. Zároveň chce zůstat dobrým manželem a tátou. Zatím neví, jak by se nechal jako manžel prezidentky oslovovat. "Mám rád češtinu, takže je mi bližší muž než gentleman," upozornil však. O tom, že se jeho žena chystá do boje o Hrad, se dozvěděl na cyklistickém výletě. Svou ženu v kandidatuře od té chvíle podporuje. 

Střet zájmů podle něj nehrozí

Neruda je spoluvlastníkem známé advokátní kanceláře. Střet zájmů ale podle něj nehrozí. "Danu znám 26 let a jsem si naprosto jistý, že ona by nikdy žádný střet zájmů nepřipustila, druhá věc je, že já si buduju svou kariéru a pověst přes 20 let a nikdy bych neriskoval to, že pro nějakou zakázku bych tuto svou pověst chtěl ohrozit. Třetí věc, jsem si naprosto jistý, že se přijmou taková opatření k tomu, aby vše, co bude Dana dělat, bylo transparentní, odůvodněné," prohlásil.

Připomněl také dobu, kdy byla jeho žena rektorkou Mendelovy univerzity. "Dana byla čtyři roky rektorkou univerzity. Za tu dobu, jak novináři zjistili, univerzita uzavřela dvě zakázky s HAVEL & PARTNERS, musím říct, že to bylo proti mé vůli, nechtěl jsem, aby to univerzita dělala, nicméně byly to dvě zakázky za celkovou hodnotu 150 tisíc korun. Univerzita má roční rozpočet dvě miliardy, naše kancelář má obrat miliardu," poznamenal.

[chooze:article;value:475468]

Jeho žena by s ním podle něj nikdy neřešila jmenování soudců. "Jediné, co bych já radil, tak bych v případě ústavních soudců navrhoval takové kandidáty, kteří projdou Senátem a bude na nich velká shoda i v odborné veřejnosti," avizoval.

Přesto nevylučuje, že by svou profesi přerušil. "Jsem připraven omezit, a pokud to bude nezbytně nutné, tak i přerušit svou advokátní činnost," řekl. Nejradši by ale v profesi zůstal. Chce totiž zůstat v kontaktu s oborem antimonopolního práva. "I kdyby Dana vyhrála dvakrát po sobě, tak když skončí, bude mi 55 let," vysvětlil. "Pokud bych viděl, že má role vedle Dany je neslučitelná s advokacií, tak bych to prostě přerušil," doplnil.

V Brně by prezidentka nezůstala

"Danina představa, se kterou já určitě souhlasím, je, aby to prezidentství bylo co nejcivilnější," sdělil Neruda. Z Brna by ale jako prezidentka neúřadovala. "Tuhle otázku ještě nemáme dořešenou, máme opravdu moc rádi Brno, zároveň máme moc rádi i Prahu. Prozatím jsme si to uzavřeli tak, že učiníme taková opatření, aby Dana mohla vykonávat všechny funkce a nebyla nějak omezená a na druhé straně bylo řešení co nejlepší pro naše syny," upřesnil.

[chooze:article;value:475891]

Starost o domácnost si s ženou dlouhodobě dělí. "Umím vyprat, vyžehlit, teda jenom rovné, to se přiznám, i spoustu dalších věcí. Dana na druhou stranu umí zašroubovat žárovku nebo přeinstalovat počítač, nainstalovat tiskárnu, což já neumím," prozradil. Zároveň přinesl moderátorce Báře Divišové k svátku doma upečený chléb.

Nerudová často skáče do řeči

Na svou ženu Neruda práskl, že lidem skáče do řeči, což často zlobí jeho i syny. "Nemyslím si, že se to děje v debatách, ale doma určitě," poznamenal. Zmínil také drobnosti, které ho dokážou naštvat. "Když někam vyrážíme, je připravená asi deset minut před odjezdem a začne vytvářet na zbytek rodiny velký tlak, ať už jedeme," uvedl.

Hádky začínají podle něj oba. "Občas se chytneme, ale myslím si, že vinu na tom máme oba dva," prohlásil. Následně se to podle něj snaží vyžehlit. "Věříme v to, že když se někdo pohádá, je nazlobený, tak s tou zlobou nemá jít spát," vysvětlil. Usmíří ji většinou polibkem či objetím.

Nejlepší vlastností jeho ženy je podle něj poctivost. Nejhorší je tvrdohlavost a to, že neumí odpočívat. Otázku, zda dělá prezidentská kandidátka lepší svíčkovou než jeho maminka, nechal bez komentáře.

Podívejte se na rozhovor s Danuší Nerudovou z poloviny listopadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.