Stíhačky Ukrajina od USA nedostane, tanky nejdříve koncem roku

“Ne,“ odpověděl v pondělí na setkání s novináři v Bílém domě Biden na otázku, zda USA poskytnou Ukrajině stíhačky F-16. Kyjev zesílil tlak na dodání letadel po zlomovém příslibu poskytnutí tanků z minulého týdne, uvedla agentura Reuters.

Ani tanky však země bránící se ruské invazi hned tak neuvidí. Americké abramsy by měly dorazit nejdříve koncem roku. Britské tanky Challenger mají být Ukrajině dodány v dubnu kolem Velikonoc.

[chooze:article;value:487149]

​Ukrajina tak musí přes zimu čelit zesilujícímu ruskému tlaku v okolí Bachmutu s tím, co má. Rusové do bojů vrhli tisíce naverbovaných trestanců Wagnerovy žoldnéřské skupiny a tím získali čas na rekonstrukci pravidelné armády doplňované stovkami tisíc mobilizovaných záložníků. Rovněž stihnou frontovou linii opevnit před případným ukrajinským protiútokem uvádí Reuters.

Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho je americká pomoc poskytovaná s ohledem na to, co Ukrajina potřebuje přes zimu a co bude potřebovat na jaře, kdy se očekává ruská ofenzíva. Jak uvedla CNN, mluvčí naznačil, že letouny by mohli poskytnout spojenci.

Francouzský prezident Emmanuel Macron a nizozemský premiér Mark Rutte v pondělí uvedli na společné tiskové konferenci v Haagu, že od Ukrajiny žádnou žádost o stíhačky neobdrželi. Ale "v zásadě není nic vyloučeno", řekl Macron, jehož země má stíhačky Rafale vlastní výroby. Zdůraznil, že dodávky letounů by nesměly vést k eskalaci konfliktu, neměly by oslabit obranyschopnost Francie a nesměly by být použity k útoku na ruské území.

[chooze:article;value:487218]

​Nizozemsko se stroji F-16 nepovažuje podle Rutteho jejich dodání Ukrajině za “tabu“. Polsko podle BBC naznačilo, že je připraveno dodat stíhačky v koordinaci s NATO, naopak Německo slovy kancléře Olafa Scholze “takovou eskalaci nedovolí“.

Prezident Joe Biden v pondělí před novináři také potvrdil svůj úmysl navštívit Polsko, ale termín neuvedl. Rovněž řekl, že si není jistý, zda příští měsíc navštíví Evropu u příležitosti ročního výročí zahájení války na Ukrajině. O této možnosti informovala minulý týden CNN.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.