Inspekce stáhla z trhu hračku v podobě včely. Byla napěchovaná olovem

Před nebezpečnou hračkou varovala ve středu ČOI. Na svých stránkách upozornila na hrozbu autíčka na dálkové ovládání, které je vytvarované do podoby včely. Výrobek porušil hned několik různých nařízení a předpisů.

Jde o hračku blíže neurčené značky či výrobní série. Drobné autíčko na dálkové ovládání má podobu včelky na čtyřech kolech a číslo modelu 2152B. Pochází z Číny.

Tím zdaleka nejzávažnějším je vysoká koncentrace olova v hračce. "Zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily, že na pájeném spoji uvnitř hračky je mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 46,7 procenta oproti povolené limitní hodnotě 0,1 procenta," upozornil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

[chooze:article;value:467344]

Vysoká koncentrace olova představuje především zátěž pro životní prostředí. Riziko ale olovo představuje i pro zdraví člověka, zejména u malých dětí. Těm totiž stačí i nízká dávka pro to, aby se projevily známky otravy.

Výrobek se také prohřešil tím, že neměl správně uvedené informace a bezpečnostní instrukce. Návod k použití nebyl k dispozici v českém jazyce. Zároveň také chybí informace o radiofrekvenčním výkonu v kmitočtovém pásmu rádiového zařízení, které musí podobné hračky také mít.

Inspekce už oznámila, že hračku stáhla z trhu, a distributorovi uložila zákaz jejího šíření. Informace o škodlivosti hračky předala ministerstvu průmyslu a obchodu. Přesto však podle ČOI existuje možnost, že nebezpečnou včelku je ještě možné někde koupit.

Inspekce se zajímá o firmu Grand Medical. Řešit ji bude i policie:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.