Hrdinní hasiči, kteří zachraňovali životy ve věžáku, mají rakovinu

Katastrofa, která si vyžádala 72 životů, má tragickou dohru. Některým ze zasahujících hasičů lékaři diagnostikovali rakovinu v terminálním stádiu, na níž už nezabírá žádná léčba. U dvanácti z nich se jedná o rakovinu zažívacího traktu nebo leukémii. Lékaři se však obávají, že jde jen o špičku ledovce, některé druhy rakoviny se projevují až po 25 letech.

"V budoucnu očekáváme velmi skličující data. Odborníci vytváří seznam všech hasičů u požáru Grenfell a zkoumají jejich zdravotní stav. Vzhledem k tomu, že se rakovina objevila už u dvanácti hasičů, lze předpokládat, že se jejich počet zvýší i na dvacet," oznámil portálu Mirror zdroj z hasičské služby.

[chooze:article;value:371755]

Během požáru věžového domu totiž došel hasičům vzduch a v kontaminovaných oblecích museli vydržet přes deset hodin. Někteří z nich čekali několik hodin v suterénu, který byl plný kouře. Přeživší hasiči se proto dlouho báli, zda se u nich neprojeví zdravotní následky.

"Hasiči bojující s požáry ve snaze zachraňovat životy stejně jako ti, kteří se podíleli na hašení nechvalně proslulé Grenfell Tower, potřebují veškerou ochranu před zdravotními riziky. Výzkum ukazuje, že tito hrdinové umírají na rakovinu, mrtvice, srdeční choroby a duševní choroby jen v důsledku plnění svých pracovních povinností," sdělil podle deníku Evening Standard představitel hasičského svazu Riccardo la Torre.

[chooze:article;value:482406]

"Zjistili jsme, že hasiči kvůli svému povolání přijdou do kontaktu s nebezpečnými kontaminanty. Určitě se tak stalo při incidentu takového rozsahu, jako byl požár Grenfell Tower. I přes tato rizika se hasiči potýkají s nedostatkem zdravotní péče," upozornil na velký problém v Británii Riccardo la Torre. Tragická událost proto lékaře motivovala k výzkumu jejích pozdějších dopadů.

Požár Grenfell Tower Britové považují za jednu z největších katastrof novodobé historie. Mezi dvaasedmdesáti obětmi byli starší lidé, děti i celé rodiny. Nejmladšímu uhořelému miminku bylo pouhých šest měsíců. Zahynulo v náručí matky, která se oba snažila před plameny zachránit.

Hasiči museli zasahovat na Chrudimsku. Při požáru tam zemřela žena (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.