Nepedagogické zaměstnance škol mají platit zřizovatelé. Přispět jim má stát

Učitelé by měli dostat přidáno od příštího školního roku sedm procent a ostatní zaměstnanci škol pět. Kuchařky, uklízečky nebo školníky mají ale platit zřizovatelé škol, tedy města, obce a kraje.

"V tuto chvíli platí ta ambice vlády dosáhnout dalšího navýšení rozpočtu regionálního školství z rozpočtového určení daní. Ta částka odpovídá zhruba deseti miliardám korun," uvedl ministr školství Mikuláš Bek.

[chooze:article;value:572060]

​"Těch deset miliard na platy od září je na to převedení pod kraje a obce. My to ještě úplně propočítané nemáme, ale vzhledem k tomu, jak nízké mají platy, mám obavu, aby na tom nebyli ještě hůř," řekl předseda školských odborů František Dobšík.

"Přesun financování nepedagogů pod zřizovatele zatím nemá oporu v zákoně. Musí se změnit rozpočtové určení daní, a aby se to vůbec do příštího školního roku stihlo, tak ministr Bek plánuje další nehoráznost a celou tuto změnu chce řešit pozměňovacím návrhem," okomentovala poslankyně Jana Berkovcová (ANO).

"Zřizovatelé už teď platí veškeré provozní náklady – energie, kuchyň, výbavu nebo vodu. Pokud stát chce, abychom platili to ostatní, tak potom to bude pro město těžké, protože každá investice bude muset být vzatá někde jinde," sdělil starosta Krupky Jan Kuzma (ANO).

[chooze:article;value:571372]

​Zřizovatelé škol, kteří se dostanou do finančních problémů, mají už teď podle ministra školství garantováno, že jim stát v případě potřeby pomůže.

"Lze očekávat, že na některé menší obce ta změna metodiky rozdělování peněz může mít negativní dopad. MŠMT připraví dotační schéma. Pokud by se samozřejmě nestaly ty legislativní kroky, aby se to od 1. září stalo, vláda garantuje financování těch pozic z vládní rozpočtové rezervy," dodal Bek.

Ministr školství bude ještě s obcemi a kraji jednat. Jeho cílem je prý změnu zákona ve Sněmovně prosadit ještě letos.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.