Totální válka je na spadnutí. Američané ji chtějí zastavit, Biden si ale protiřečí

Americký prezident Joe Biden vzbudil pozornost svými výroky o možné totální válce na Blízkém východě. O aktuální situaci mezi Izraelem, Íránem a Libanonem mluvil ve čtvrtek večer v Bílém domě, uvedla agentura AFP

Biden dle svých slov věří, že totální válce na Blízkém východě lze stále zabránit, ale bude k tomu zapotřebí ještě velkého úsilí. "Nevěřím, že dojde k totální válce. Myslím, že se tomu můžeme vyhnout," řekl americký prezident. Je k tomu ale podle něj potřeba hodně práce. 

Na doplňující dotaz novinářů, jak moc si je jistý, nicméně odpověděl velmi opatrně. "Jak moc věříte, že nebude pršet?" řekl rétoricky. Dodal, že Spojené státy budou i nadále podporovat Izrael.

Debata o útoku

Biden v rozhovoru také potvrdil, že Američané s Izraelem debatují o možných útocích na íránská ropná pole. Mělo by jít o odvetu za útok Teheránu na Izrael. "Diskutujeme o tom. Myslím ale, že by to bylo trochu..., no, každopádně," vyhýbavě odpověděl Biden na otázku. Dodal nicméně, že hlavní rozhodnutí je na Izraeli. "My mu nic nepřikazujeme, radíme mu," uvedl prezident. 

[chooze:article;value:575659]

​O den dříve Biden jasně vyloučil možnost útoku na íránská jaderná zařízení, o němž uvažují někteří izraelští politici. Podle deníku Times of Israel se brzy očekává telefonát mezi Bidenem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Reakce na útok Íránu očekávaná v řádu dní by měla být "tvrdá" a plně koordinována s USA.

Poslechněte si slova Benjamina Netanjahua:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.