Evropská komise kritizuje Česko. Vadí jí přístup k romským dětem

Maďarský zákon mimo jiné zakazuje, aby si politické strany, které kandidují ve volbách, braly peníze od zahraničních investorů. Počítá také se vznikem Úřadu na obranu suverenity. Ten by měl vyšetřovat, zda politické strany nebo konkrétní politici nejednají v zájmu jiného státu.

Jenže podle Evropské komise takový zákon porušuje řadu unijních práv, která jsou zakotvená v Listině základních práv a svobod. Brusel proto vyzval Budapešť k nápravě už v únoru letošního roku.

Maďarsko prý ale podle Komise sporné body nevyřešilo, a věcí se tak bude zabývat Soudní dvůr Evropské unie. Vláda Viktora Orbána tvrdí, že zákon je nezbytný pro to, aby byla země chráněná před zahraničními vlivy.

[chooze:article;value:576688]

Kritice Evropské komise dnes neunikla ani Česká republika. Tu Brusel vyzval, aby přestala diskriminovat romské děti tím, že je umisťuje například do samostatných tříd ve školách.

Evropská komise ve čtvrtek rozhodla zažalovat také Španělsko, Kypr, Polsko a Portugalsko. A to kvůli tomu, že ještě nezavedly minimální zdanění u firem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.