Lídry digitalizace jsou v Evropě Estonsko a Finsko. Lidé tam šetří čas i peníze

Digitalizace – pro Česko španělská vesnice, pro řadu evropských států, jako je Estonsko nebo Finsko, nedílná součást života. Jediné dva úkony, které v Estonsku nelze zařídit digitálně, je uzavření manželství a rozvod. Vše ostatní se dá vyřídit on-line.

Velkou výhodou je například pravidlo, že jakmile od občana stát dostane jakýkoli údaj, už ho po něm nikdy nesmí vyžadovat. Estonci tak nemusí pořád dokola vypisovat například své rodné číslo, bydliště nebo rodinný stav.

Ve Finsku zahrnují internetové služby většinu úředních úkonů včetně změn u nemovitostí nebo udílení plné moci. Stačí pouhých pár kliknutí. "Můžu se přihlásit a dát vám pověření, že můžete jít a udělat za mě třeba daně. Nebo se podívat na mou zdravotní kartu či za mě vyzvednout léky," uvedl ředitel Finské digitální agentury Mika King.

[chooze:article;value:576244]

Elektronické jsou téměř veškeré služby. "Lidé nemají strach z toho, že vláda o nich sbírá informace. Lidé vládě věří, že data nezneužije a místo toho vytvoří kvalitní služby. Bez téhle důvěry bychom neudělali nic," řekl ředitel finské daňové správy Saku Airosmaa.

Důvěra se ve Finsku projevuje také u vybraných daní. "Je to díky rozsáhlému sběru dat. Pokaždé, když někdo dostane plat nebo udělá obchod na burze, informace o tom se k nám dostanou. Máme celkem 500 různých zdrojů dat. Díky těmto informacím jsme pak schopni vypočítat daně pro každého člověka," sdělil Airosmaa. Podobně jsou na tom s daňovým přiznáním i v Litvě.

Odborníci se shodují, že digitalizace je také velmi účinným nástrojem proti korupci. Lidé tak mohou ušetřit nejen svůj čas, ale i peníze.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.