Izraelská operace v Libanonu má trvat několik dnů. Zatím probíhá podle plánu

O tom, že izraelská armáda plánuje překročit libanonské hranice, se psalo už několik dní. Hizballáh sliboval Libanoncům, že pokud se to stane, tvrdě zakročí. Jenomže teroristická organizace je kvůli izraelské čistce pravděpodobně v rozkladu. Kdo nyní stojí v čele, není zcela zřejmé. Spekuluje se o bratranci Nasralláha - Hashemu Safieddineovi

A možná kvůli tomu proběhl vpád izraelských jednotek do Libanonu téměř bez problémů. "Pozemní operace se plánovala dlouho. V tuhle chvílí můžeme říct, že operace evidentně běží podle izraelských plánů," uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Ačkoliv je izraelská invaze v plném proudu, islámský svět je až podezřele potichu. Až na Írán. Zatím se k situaci vyjádřilo jen pár zemí – například Katar nebo Turecko.

[chooze:article;value:576476]

"Islámský svět není jednotný. Sunitské státy, ty bohaté ropné monarchie na jižní části Arabského zálivu, budou Izrael nějakým způsobem lehce kritizovat, to musí. Nicméně určitě si přejí, aby došlo k maximálnímu oslabení Íránu a ve skrytu duše drží Izraeli palce," řekl Mikulecký.

Sama libanonská vláda reaguje vzhledem k vážné situaci velmi umírněně. "Prosím vás, abychom se spojili pro ochranu naší země," vyzval libanonský prozatímní premiér Nadžíb Mikátí.

[chooze:article;value:576501]

"Libanonská společnost je unavená dlouhou občanskou válkou, boji mezi Izraelem a Hizbaláhem. Lidé si přejí mír. Libanonská vláda určitě nebude proti omezení vlády Hizbaláhu," sdělil Mikulecký.

Většina západních států vyzvala k deeskalaci napětí. Spojené státy naopak vyjádřily podporu Izraeli. Zároveň oznámily, že pošlou na Blízký východ tisíce vojáků, aby posílily bezpečnost a obranu Izraele.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.