Kurýr vám rozleje jídlo nebo přijede pozdě. Vše zdokumentujte, radí právnička

Covidová doba přispěla v Česku k dalšímu rychlému rozvoji donáškových služeb. Pro spotřebitelskou organizaci dTest to ale také znamená rostoucí počet problémů, se kterými se na ni lidé obrací.

Nejčastěji se jedná o čas dodání. "Pokud čekáme na jídlo dlouho, ale také třeba kvalita jídla někdy nemusí být taková, jakou jsme si představovali. Například se může stát, že se to jídlo nějak rozleje po tašce, tak v takovém případě je rozhodně na místě reklamovat to zboží. Ale těch problémů může být i další řada, třeba netransparentní cena, pokud nám je přičítán nějaký poplatek, se kterým jsme třeba nepočítali, ale lidé si stěžují v některých případech i na chování kurýrů," popsala Valouchová.

Pokud se jedná třeba o jídlo, které se vylilo nebo vypadlo z boxů, Valouchová radí vše zdokumentovat. "Nejlépe je všechno nafotit a hned to co nejrychleji řešit, protože pokud bychom s tím otáleli, tak už nám pak nemusí ta společnost vyhovět. Takže určitě je potřeba to řešit co nejdřív a požadovat třeba přiměřenou slevu anebo dodání nového jídla," poradila Valouchová.

[chooze:article;value:549610]

​"Třeba když si zákazníci stěžují na to, že to jídlo nebylo dodáno včas, tak tam taky záleží, jestli to byla pouze orientační doba dodání. A pokud to byla pouze ta orientační, tak tam se těžko něčeho domůže spotřebitel. Nicméně pokud by třeba i v další přiměřené době nebylo dodáno, tak tam bylo možné třeba i odstoupit od smlouvy," vysvětlila Valouchová.

"Pokud by už skutečně ta doba čekání byla dlouhá a už bychom poskytli nějakou dodatečnou lhůtu na plnění, a ani v té dodatečné třeba půlhodině by nám to jídlo nebylo dovezeno, tak pak už můžeme skutečně požadovat vrácení peněz," upřesnila Valouchová. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.