Abstinuji, jsem divná? ptá se moderátorka. Najděte si lepší přátele, radí psychiatr

"Závislost na alkohol je pouze jeden z mnoha problémů. Plus minus tři miliony lidí každý rok zemřou na této planetě v důsledku pití alkoholu. Většina z nich není závislá. Velký podíl na tom mají úrazy, pochopitelně, potom nádorová nemocnění, potom kardiovaskulární nemoci, třeba vysoký krevní tlak se takto dá zhoršit, příhoda se může objevit, otravy a tak dále. Člověk je vystaven asi dvěma stovkám nemocí, které působí alkohol," přiblížil Nešpor.

Alkoholismus se vyznačuje šesti znaky, aby byl člověk považovaný za alkoholika, stačí naplnění tří z nich. Jako klíčový označil Nešpor zhoršené sebeovládání. "Či člověk pije víc, než chtěl, nebo je v situacích, kdy nechtěl, a kde je to vysloveně nevhodné. To je zhoršené sebeovládání, s tím souvisí bažení, neboli craving, silná, těžko zvladatelná touha, která v podstatě vyřazuje mozek. Vědomí je zúžené, člověk vidí jenom tu drogu, ať už je to alkohol, tabák, nebo něco jiného," vysvětlil. Na to se pak nabalují další problémy.

Moderátorka Michaela Indráková na sebe prozradila, že je abstinentka a že to musí často lidem vysvětlovat. "Proč jsem ta divná?" zeptala se Nešpora. "Právě protože jste v té nevhodné společnosti. Já bych to úplně otočil. Jeden 20 let abstinující muž závislý na alkoholu se svěřil na doléčovací skupině, že má už celých 20 let připravené vysvětlení, proč nepije, ale že to ještě nemusel nikdy použít," vysvětlil Nešpor. Přiznal ale také, že je to hodně právě o společnosti.

[chooze:article;value:574474]

​"Ale v české společnosti je poměrně hluboce zakořeněno, že takové to společenské pití k nějakému setkávání se patří a že jedna sklenička je vlastně zdravá. Jak vy tohle vnímáte? Proč vlastně je to v té společnosti tak hluboce zakořeněno?" zeptala se Indráková. "Měla byste si najít lepší společnost," stručně odvětil Nešpor.

Jak Nešpor uvedl, různé okruhy lidí mohou alkohol vnímat jinak. "Pochopitelně, pokud se pohybujete v nějakých uměleckých kruzích, tak tam to vnímání je trochu jiné než třeba ve zdravotnictví nebo v sociálních službách. Takže společnost není jednolitý celek, ale je to mozaika," upozornil.

Rizikové faktory alkoholismu ale nejsou jen sociální. "Těch rizikových činitelů se najde spousta na různých úrovních. Je to například genetická úroveň, prostředí, v kterém člověk vyrůstal. Takže dětem rodičů, kteří byli závislí na alkoholu, nebo jeden z nich, radíme celý život abstinovat. I jako dospělí, prostě protože jsou více ohrožení. No a takhle bychom mohli pokračovat. Rodina, škola, vrstevníci v určitém věku nabývají na významu. Tou další vrstvou je společnost, média samozřejmě," vyjmenoval. Na celý pořad se můžete podívat pod titulkem článku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.