Číňané bouchli do stolu kvůli Ukrajině. Západu už s nimi ale dochází trpělivost

Čínský ministr zahraničních věcí Wang I varoval před další eskalací války na Ukrajině. Podle webu Kyiv Independent obě strany konfliktu vyzval k omezení bojů a zastavení dalších provokací.

"Čína se zavázala hrát konstruktivní roli, zprostředkovávat vzájemnou komunikaci, podporovat mírové rozhovory, nepřilévat olej do ohně a nevyužívat situaci k sobeckým ziskům," tvrdí dále Wang.

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena se ale slova čínských představitelů neslučují s tím, co Peking skutečně dělá. Podle portálu France 24 prohlásil, že Čína pohání ruskou válečnou mašinerii.

[chooze:article;value:576099]

"Pokud Peking říká, že chce mír, ale zároveň umožňuje svým společnostem podnikat kroky, které Putinovi pomáhají pokračovat v agresi, tak to dohromady jaksi nefunguje," dodal. 

Asi 70 % obráběcích strojů a 90 % mikroelektroniky používané v ruské zbrojí výrobě pochází podle Blinkena nyní z Číny. "Jejich vzájemné vztahy jsou jejich věc. Pokud ale zahrnují zásobování Ruska tím, co potřebuje k pokračování války, je to pro nás a pro mnoho dalších zemí, zejména v Evropě, problém," tvrdí Blinken.

Čína si ale přesto stojí za tím, že není na ničí straně, jen na straně míru. Wang přitom zdůraznil, že Čína, na rozdíl od Spojených států, nedodala od roku 2022 žádné z válčících stran zbraně.

Z Ruska se může stát kolonie Číny. Moskva je na Pekingu závislá, říká expert (4/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.