Fiala si na slušného jen hrál, tvrdí Richterová. Decroix vyhazov po telefonu hájí

Odvolání Ivana Bartoše z vlády bylo jedním z hlavním politických témat uplynulých dnů. "Celá republika má informace o okolnostech, které vedly Petra Fialu k rozhodnutí navrhnout odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra," řekla Decroix.

Ke způsobu, jakým to premiér udělal, tedy že mu to zavolal chvíli po vzájemném setkání, se ale přímo nevyjádřila. "Jak jinak to mělo proběhnout, aby to proběhlo v klidu? Sešli se, pan ministr Bartoš odcházel s pocitem, že je všechno v pořádku, že je všechno zalité sluncem. Přitom něco nefunguje a dvě strany to chápou jinak," pokračovala poslankyně ODS.

[chooze:article;value:575903]

"Ten způsobit vyplynul ze schůzky. Nežijeme ve středověku, věcí, které se řeší v této vládě i ve Sněmovně přes telefon, je velké množství. A není to tak, že ti dva se vůbec neviděli a neměli možnosti si vyměnit názory," dodala Decroix.

Navrhnout odvolání ministra je podle ní vždy rozhodnutím premiéra, samozřejmě v souladu s koaliční smlouvu. "V tomto případě je koaliční smlouva velmi složitá v tom, jak ji naplnit," poznamenal poslankyně.

S tím ale místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová nesouhlasí. "Když má dojít k výměně, podle koaliční smlouvy má proběhnout normální jednání. Domnívám se, že poté, co se premiér Fiala snažil být nositelem slušnosti v politice, tak mít ráno jednání, kde věcně s Ivanem Bartošem probírali problémy digitalizace a kde nebylo slovem naznačeno nic o konci Bartoše ve vládě, a pak telefonicky oznámit odvolání, je zvláštní," reagovala.

[chooze:article;value:575746]

​Eva Decroix naopak tvrdí, že z vlády Piráty nikdo vyhnat nechtěl. "Není to prostě vyhazov Pirátů z vlády, je to jen a jen jejich rozhodnutí. Premiér opakovaně řekl, že s prací ostatních ministrů za Piráty je spokojen," řekla. "Když vyhodíte předsedu strany, tak tam není argument pro to zůstat ve vládě," ohradila se Richterová.

Ministr zahraničí Jan Lipavský dal ale Pirátům košem. "Je to jeho vlastní rozhodnutí, mám z toho smíšené pocity. Byl jedním z nejlepších ministrů zahraničí za poslední roky, chceme s ním mluvit," řekla Richterová.

Podle Decroix má Lipavský ve vládě stále dveře otevřené. "Kvituju odvahu pana Lipavského, je na něm, jak se rozhodne. Práci, kterou odvedl, odvedl dobře," uzavřela poslankyně ODS. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.