Piráti ve vládě skončí v úterý, říká Bartoš. Fiala je chce nahradit do dvou týdnů

Bartoš v neděli potvrdil záměr Pirátů odejít z vlády. "Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana asi nemůže reagovat jinak," řekl pro ČT. Zástupci strany se pro odchod rozhodli poté, co premiér oznámil odvolání Bartoše z ministerského postu.

"V pondělí skončí hlasování (Pirátské strany o odchodu z vlády, pozn. red.). V úterý toto hlasování vyhodnotí a potvrdí poslanecký klub Pirátů. Následně zbývající dva ministři podávají demisi do rukou premiéra," popsal Bartoš harmonogram.

[chooze:article;value:575956]

Jednat se podle něj má i o postu vicepremiéra pro digitalizaci, kterou zastával. "Nemyslím si, že to může zůstat neobsazeno. Je to dáno i v kompetencích, které jsou tomu přiřčeny," uvedl s tím, že by se funkce měl ujmout některý člen vlády.

Fiala Bartošův konec ve vládě oznámil v úterý. Jako hlavní důvod uvádí nezvládnutou digitalizaci stavebního řízení. Piráti ale nejsou spokojení se způsobem, jakým tak premiér učinil. Oznámili proto záměr opustit vládu.

[chooze:article;value:575433]

Premiér chce, aby se vládu podařilo znovu uvést do plného provozu co nejdříve, jak potvrdil pro TN.cz. "Chtěl bych, aby řešení bylo známé do úterního večera, abych s ním mohl ve středu seznámit veřejnost a abychom to řešení uskutečnili nejpozději do 14 dnů," řekl. Uvedl taky, že se přiklání k tomu, aby post ministra pro legislativu po Michalu Šalomounovi (Piráti) zůstal neobsazený.

Ministr zahraničí Jan Lipavský s odchodem Pirátů nesouhlasí a už se nechal slyšet, že stranu opustí. Přestože počítá s tím, že demisi podá, spekuluje se už i o jeho dalším angažmá ve vládě. Zájem o jeho setrvání vyjádřil Fiala i další politici.

Sáhnul jsem na peníze velkým klukům kolem ODS. Proto musíme do opozice, řekl Bartoš v pátek (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.