Tohle se ještě nestalo. Hnutí ANO poprvé vyhrálo v senátních volbách

Senátní volby letos vyhrálo hnutí ANO. Už v prvním kole získali přes 50 % hlasů Martin Bednář v Ostravě a Jana Mračková Vildumetzová na Sokolovsku. K těm se ve druhém přidalo dalších šest.

V Opavě zvítězil primátor slezského města Tomáš Navrátil, ve Zlíně ekonom Oldřich Hájek, na Teplicku hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, na Prostějovsku primátor František Jura, na Domažlicku Jan Látka, který se tak do Senátu vrací, a na Litoměřicku lékař Ondřej Štěrba.

[chooze:article;value:576002]

Hnutí navíc podporovalo i dalšího kandidáta, a to se sociálními demokraty, se kterými jsou v horní komoře Parlamentu v klubu. V prvním kole získal nadpoloviční většinu hlasů starosta Bohumína Petr Vícha (SOCDEM).

Jedná se tak o první výhru ANO v senátních volbách. Většinu ale stále nemá, největším klubem podle současných výsledků zůstává ODS a TOP 09 s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Díky úspěchu ve volbách už se předseda hnutí Andrej Babiš nechal slyšet, že by chtěl, aby Mračková Vildumetzová obsadila post místopředsedkyně horní komory. Zároveň by zřejmě byla i předsedkyní senátorského klubu a hejtmankou Karlovarského kraje. "Já si myslím, že to hravě zvládne, je velmi rétoricky zdatná a bude v Senátu velmi slyšet. A toho hejtmana zvládne taky," reagoval Babiš pro ČT.

[chooze:article;value:573571]

"Senátorský klub hnutí ANO bude pravděpodobně třetí nejsilnější a z toho plyne i nějaký jeho nárok, který je dán jednacím řádem. A to je zákon, tím my se budeme řídit bez ohledu na to, jestli si to pan Babiš přeje," komentoval v sobotu předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Andrej Babiš poděkoval všem, kteří přišli k druhému kolu senátních voleb:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.