V obchodech propuklo šílenství. Češi vzali před svátkem nákupy útokem

V supermarketech hlava na hlavě. Na parkovištích před nimi natřískáno. Lidé se v pátek předzásobovali, jako by měl být konec světa, a ne zavřeno pouhý jeden den.

Třeba u supermarketu v Jihlavě nebylo snad jediné volné místo. Lidé před sobotním svátkem vyrazili doplnit zásoby jídla i pití. "Pečivo, zelenina, nějaká šunka, sušené ovoce, brambory," vyjmenoval jeden z nakupujících.

Na nákup vyrazili i reportéři TV Nova. Chtěli vyzkoušet, kolik času jim zabere. Nejdřív ale museli na nacpaném parkovišti vybojovat místo pro auto, což nebylo nic jednoduchého.

[chooze:article;value:574651]

​Když už se dostali do obchodu, museli se prodírat davy lidí a kolem některých regálů sotva prošli. Dlouhé fronty museli vystát u uzenin i u pokladen. "Dnešní nákup, který bych jindy zvládl i se zaparkováním za nějakých deset minut, mi dneska trval skoro 40," popsal reportér

"Snižuje se komfort při nakupování. V den před zákazem se do obchodů nahrne o desítky procent více zákazníků," řekl ekonom Štěpán Křeček.

Ne všude ale v sobotu bude zavřeno. Výjimku dostaly supermarkety v Moravskoslezském a sousedním Olomouckém kraji, a to kvůli vyhlášenému stavu nebezpečí v souvislosti s nedávnými povodněmi. "Lidi nemají potraviny, tak si musí jít nakoupit," komentovala zákaznice.

[chooze:article;value:574433]

​Radost ze zavřených obchodů ve zbytku republiky mají po páteční těžké směně určitě prodavačky. Už méně se radují majitelé supermarketů. "V průběhu celého roku se bavíme o ztrátách v jednotkách miliard korun," dodal Křeček.

Znovu zavřené budou větší obchody za měsíc – 28. října. To bude Česká republika slavit Den vzniku samostatného československého státu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.