Nutí nás k míru? Zelenskyj dělá fatální chybu, která bude mít následky, říká Kreml

Rusko ostře reagovalo na vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na půdě Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Tam totiž Zelenskyj prohlásil, že Rusko musí být k míru donuceno v souladu s chartou OSN.

"Od prvních sekund této války dělalo Rusko věci, které nelze ospravedlnit chartou OSN," prohlásil podle webu Euronews Zelenskyj dále. Jako příklad prezident uvedl zabíjení dětí.

"Myšlenka, že je Rusko možné donutit k míru, je fatální chybou," prohlásil podle ruské státní agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Je to velmi pomýlená představa a bude mít určitě důsledky pro kyjevský režim," nechal se též slyšet.

[chooze:article;value:575533]

"Rusko je pro mír, a to za předpokladu, že bude zaručena jeho základní bezpečnost a budou splněny cíle speciální vojenské operace. Není možné Rusko do ničeho nutit, dokud těchto cílů nebude dosaženo," dodal.

Peskov zároveň odmítl, že by Rusko porušovalo chartu OSN. "Rusko postupuje striktně v souladu se všemi principy a normami mezinárodního práva, včetně situací, kdy chrání své oprávněné zájmy," prohlásil navzdory tomu, že napadení jiného státu je v rozporu s chartou. Moskva navíc v rámci takzvaného budapešťského memoranda garantovala územní celistvost Ukrajiny.

Zelenskyj: Putin chce víc okupaci Ukrajiny než bezpečí svého území v Rusku (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.