Vypěstovat tři rostliny konopí bude legální. Návrh připravuje ministr Blažek

V současné době se za množství, které je kvalifikováno jako trestný čin, považuje pět rostlin konopí nebo deset gramů sušiny. Nakládání s menším množstvím je přestupek. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti bude nově legální pěstovat až tři rostliny marihuany. Nad tři rostliny se bude jednat o přestupek, pět a více bude považováno za trestný čin.

"Navrhované změny jsou součástí snahy ministerstva spravedlnosti modernizovat českou trestní justici," řekl ministr Pavel Blažek (ODS).

Podle odborníků je návrh krokem kupředu. Řada věcí v něm ale prý není dopracovaná a měl by být ambicióznější. "Ten limit pro beztrestnost je příliš nízký. A nedává to logiku. Protože návrh říká, že lidé si mohou beztrestně pěstovat až tři rostliny konopí, ale v případě, že je sklidí, tak mohou držet pouze 50 gramů konopí. Což je strašně málo, výnos z jedné rostliny je až 200 gramů konopí," poznamenal Viktor Mravčík, adiktolog a vědecký poradce Národního protidrogového koordinátora.

[chooze:article;value:561580]

​"To, co se odehrává v rámci novelizace, vnímám jako vstřícný krok. Ale přijde mi nedostatečně ambiciózní a chybí mi tam širší diskuse, především politická, o regulaci trhu," dodal předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka.

"Je to teprve první krok. Musí následovat regulace trhu s konopím, protože jenom tou se podaří omezit černý trh, jenom tou se podaří snížit negativní dopady na zdraví a jenom regulace trhu přinese peníze do státní kasy," sdělil Tomáš Vymazal z Asociace bezpečného konopí.

Za trestný čin neoprávněného pěstování, sklízení či zpracovávání konopí, tedy více než pěti rostlin, nebo za přechovávání vyššího než zmíněného množství sušiny pro vlastní potřebu bude v základní sazbě hrozit maximálně půlroční vězení. Za pěstování více než 50 rostlin pro vlastní potřebu bude v nejvyšší sazbě hrozit odnětí svobody až na pět let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.