Mám jasnou představu, co dál, říká Fiala. Odmítá odevzdat zemi Babišovi

"Mám jasnou představu, co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně. Nemíním odevzdat naši zemi levici a populistům," vzkázal v pondělí Fiala na sociální síti X. Už dříve předseda vlády označil za populistu i Andreje Babiše, předsedu hnutí ANO, které mělo v uplynulých volbách nejlepší výsledky. 

O jaký plán jde, zatím neřekl. Chce o něm nejdříve mluvit s kolegy v ODS, SPOLU a vládě. " V těchto dnech povedu důležitá jednání o stávající situaci, mj. se zítra ráno sejdu s Ivanem Bartošem, abychom probrali aktuální stav digitalizace stavebního řízení a situaci v Pirátské straně," dodal premiér.

V krajských volbách drtivě zvítězilo ANO a vládní strany ztrácely mandáty. Právě Piráti skončili nejhůře, přišli o 96 mandátů a ve většině krajů se nedostali do zastupitelstev. 

[chooze:article;value:575045]

"Pro vládu to vůbec nevypadá dobře. A já si osobně myslím, že ty volby byly takovou generálkou a éra Petra Fialy jako premiéra končí. A příští vlády budou mít premiéra z ANO," míní politolog Lukáš Valeš.

ODS slavila vítězství v Jihočeském kraji. Tamní hejtman Martin Kuba (ODS) se ale do Fialy hned v sobotu pustil s tím, že nejde o úspěch celé strany. Koalice SPOLU zvítězila v Jihomoravském kraji, kde by hejtmanem měl zůstat Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podívejte se, jak Petr Fiala komentoval výsledky krajských voleb:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.