Díky včasnému varování stihli obyvatelé Plavu ochránit svůj majetek před povodní

V nejvíce zasažené jihočeské obci Plav to v neděli vypadalo o poznání lépe než před týdnem. Místní ale mají plné ruce práce. "To, co je rozbité, dáváme pryč, aby pak mohla začít rekonstrukce. Myjeme to, co půjde zpátky použít. To, co nepůjde, se vyhodí," řekl obyvatel obce Petr Kopic.

Škody voda způsobila především na obecním majetku. Místní totiž své domovy na velkou vodu stihli připravit. "Díky tomu, že nám to brzo ohlásili, že přijde voda, tak jsme vystěhovali, co se dalo. Rozebrali jsme nábytek, boty jsme vynosili, i pračku, sušičku nebo mrazák. Škody na majetku nemáme. Akorát vyklízíme bahno," popsala tamní obyvatelka Marcela Šustrová.

[chooze:article;value:574846]

​Zničené je například tamní hokejbalové hřiště. Speciální povrch voda roznesla po celém okolí. "Hledali jsme to ve vedlejších obcích. Pro kus jsme byli až ve Vidově pět kilometrů po proudu," sdělil pan Kopic.

"Budeme uvádět do provozu čistírnu odpadních vod. Ale nemohli jsme to udělat dříve, protože jsme měli ještě poměrně vysokou hladinu. Takže v kanalizaci pořád byla voda," odpověděl starosta obce František Urban (nez.) na otázku, jaké kroky obec podnikne nejdříve.

Obec zároveň řeší problém s velkým množstvím naplaveného dřeva. Plánuje proto vyhlásit samosběr. Lidé by ho mohli využít na topení.

[chooze:article;value:574960]

​Toky na jihu Čech klesají velmi pozvolna. Především řeka Lužnice. "Je to dáno tím, že voda stále ještě dotéká z horního toku, který se nachází v Rakousku, kde byly v minulých dnech extrémní srážkové úhrny, které se zastavovaly až na 400 milimetrech," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Jako jediná v republice hlásila ještě v neděli třetí povodňový stupeň Nová řeka mezi Jindřichovým Hradcem a Třeboní. Na druhý stupeň klesla kolem poledne po dlouhých sedmi dnech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.