Domácí porod v sídle sekty: Otec chce dceru do péče, žádá o peníze

Domácí porod v sídle sekty Slunce v srdci a centra Ohnivý drak v Plasích na Plzeňsku z předminulého týdne skončil tragicky. Matku i s dítětem převezli do nemocnice, kde žena o několik dní později zemřela. Měla prodělat mozkovou smrt.

Novorozená holčička prozatím zůstává v nemocnici. "Ahoj lidé, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Dostal jsem se do složité situace," uvedl v sobotu na facebooku její otec Marian P. "E. je od chvíle, kdy se narodila úplně zdravá, ale je v porodnici," pokračoval.

[chooze:article;value:573819]

"Jediné, co teď je překážkou k tomu, aby nám ji dali domů, je finanční situace. Nemám téměř žádné peníze a když budu pro OSPOD neschopen finančně zajistit veškerou péči pro dcerku, půjde do pěstounské péče," napsal muž.

"Lidé si vydedukovali, že jsem nějaký odmítač práce, ale nejsem. Pracoval jsem celý život. S normální prací jsem skončil v prosinci, takže nepracuji devět měsíců a lidé si myslí, že jsem nemakačenko," řekl pro web Život v Česku. S komunitou lidí, kterou sám za sektu nepovažuje, sdílí dům i finance.

"Nejsme nelidské hyeny"

"Moc váš prosím o pomoc, protože nemohu dopustit, aby Evelínka ztratila oba rodiče," žádal muž. Od některých komentujících se mu ale moc pochopení nedostalo. "Řekni té své sektě. Nechceš být otrokem společnosti, ale její peníze by sis vzal. Chudák dítě," vzkázal mu jeden z nich.

[chooze:article;value:573453]

Domácí porod muž ale dál obhajuje, přestože v jeho důsledku jeho partnerka Linda zemřela. "Zvažovali jsme obě možnosti a byli jsme připraveni na to, že kdyby v průběhu něco vypadalo, že to nezvládneme, tak že do porodnice pojedeme. Když se miminko narodilo, šli jsme spát a ráno, když se žena probudila, to nabralo rychlý spád," vysvětloval pro portál.

Nikdo totiž nepřerušil pupeční šňůru spojující rodičku s novorozenětem. "Z hlediska zdravotnictví to je pro lékaře úplně nesmyslné. V rámci domácích porodů je to ale běžná praxe, že je maminka s miminkem propojená placentou dlouhé hodiny. Je to zaběhlá praxe a narodilo se takhle spousta lidí," řekl.

[chooze:article;value:558152]

"Čas vrátit nejde, ale kdybych měl ještě někdy ženu, která by čekala miminko, k některým krokům bych se postavil jinak. Nezbavuji se odpovědnosti, ale v průběhu toho porodu nic nenasvědčovalo tomu, že by bylo něco špatně. Rozhodně to nebylo tak, že by tady ležela žena, krvácela a ostatní se na ni dívali, nejsme žádné nelidské hyeny," uzavřel muž.

V nemocnici kvůli sektě po porodu zasahovali ozbrojenci (9/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.